"Un espai de corresponsabilitat". El Govern ha presentat aquest dimarts el Pacte Nacional per a l'erradicació de les violències masclistes, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes i amb el suport de grups parlamentaris, entitats feministes, associacions municipalistes, sindicats i patronal. Totes les parts han sumat esforços per crear una nova taula amb l'objectiu de consolidar el desplegament del marc legal vigent, revisar protocols i impulsar les reformes legislatives necessàries, alhora que s'han compromès a evitar que s'utilitzi la violència masclista com "una arma política llancívola". La consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, s'ha mostrat convençuda del fet que l'acord permetrà "multiplicar la capacitat de reacció" d'avant d'aquesta xacra.

Malgrat el caràcter ara com ara més simbòlic i abstracte del pacte, Verge ha posat fet valdre el consens social que es viu a Catalunya contra les violències masclistes i que és necessari "blindar". És a dir, que l'aliança busca avançar en el dret de les dones "a viure lliures de violències masclistes", especialment en un context "d'ofensiva als drets de les dones i les persones LGTBI per partits i grups de persones que volen desdibuixar-los i qüestionar el seu abordatge". "Estan intentant desdibuixar què entenem per violències masclistes i qüestionant la necessitat de polítiques públiques d'abordatge de les mateixes", ha sostingut la consellera, que ha afirmat textualment que aquestes polítiques són pel Govern una qüestió de país.

El model català

El pacte vol consolidar i aprofundir en el model català per l'abordatge integral de les violències masclistes, així com garantir l'existència de recursos, instruments i estructures tècniques i polítiques suficients per a aquest abordatge en els diferents nivells territorials. La proposta articula dos instruments concrets: per una banda, una taula pel seguiment i impuls del desplegament del marc legal vigent; per una altra, un acord per la corresponsabilitat en la lluita contra la violència masclista amb "els diferents actors amb capacitat d'incidència en diferents espais", que compta amb cinc punts bàsics subjectes a discussió.

Verge també ha anunciat que a l'abril esperen presentar el protocol marc contra les violències masclistes a partir del qual es desenvoluparan els protocols guia específics de sectors que estan en plena revisió, com les universitats o les escoles de teatre. El protocol marc comprometrà tant al Govern com a tots els actors involucrats en la "taula nacional" que han signat aquest dimarts el pacte nacional contra les violències masclistes. En el contingut d'aquest protocol marc s'incidirà en les millores que ja s'identifiquen també en els treballs que s'estan portant a terme per actualitzar les actuacions de prevenció, gestió i reparació per casos de violència masclista i assetjament sexual en el si de la mateixa Generalitat. "Hem detectat que els protocols vigents tenen dèficits comuns que tenen a veure amb la revictimització i la falta de diligència deguda", ha assenyalat la consellera.

Un pacte "polític i social"

Segons Verge, "el procediment ha de ser més àgil, menys desmanegat i ha d'haver-hi acompanyament, des del primer moment, a les persones afectades amb les mesures cautelars adequades". També ha posat l'accent en la millora de la prevenció i la necessitat que els qui tractin aquests procediments tinguin formació específica i sostinguda en el temps. Així, la consellera preveu tancar l'acord per la corresponsabilitat al març i presentar el protocol marc a l'abril. Això donarà cobertura a tots els protocols perquè, per exemple, els protocols municipals tinguin estàndards comuns i que alhora siguin flexibles a les característiques de cada municipi.

Més enllà de tot això, el pacte és sobretot un pacte "polític i social" pel qual es conjuren tots els actors involucrats per seguir posant al dia la legislació, en la línia dels convenis internacionals i dotar les mesures de recursos suficients i de forma coordinada entre sectors i departaments. La proposta del Departament de Feminismes i Igualtat rebrà contribucions ara de la resta d'actors per tancar al març "l'acord de corresponsabilitat". Cal recordar que la iniciativa del Govern compta amb el suport dels grups parlamentaris del PSC, comuns, CUP, Ciutadans i PP (tots menys Vox); les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya i Associació de Micropobles de Catalunya; d'agents econòmics i socials com UGT, CC.OO., Ustec, Intersindical-CSC, Pimec i Foment del Treball; i del Consell Nacional de Dones de Catalunya.