Una setmana abans que es reuneixi la taula de diàleg, el govern espanyol encara no ha confirmat la presència del president espanyol, Pedro Sánchez, a la trobada, ni tampoc que la reunió se celebri en el calendari apuntat. Això no obstant, el Govern de la Generalitat insisteix que la reunió es farà i que hi serà Sánchez.
"El que estem treballant és una taula de negociació que estarà presidida per Pere Aragonès i a la qual també hi assistirà el president Sánchez", ha advertit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de reiterar que des de la Moncloa ningú ha dit que Sánchez no tingués intenció de venir, per la qual cosa l'executiu està "convençut" que hi serà. El Govern no contempla cap possible d'ajornament de la cita prevista per a la setmana vinent ni tampoc contempla que no se celebri en cas que Sánchez no hi assistís.
Un recomençament
Plaja ha insistit repetidament, i amb poc èxit, a rebatejar la taula de diàleg com a taula de negociació. També ha volgut subratllar que "no és una segona trobada [després de la celebrada el desembre del 2018 amb el Govern de Quim Torra], sinó que és un recomençament".
"A Catalunya hi ha un Govern nou amb actors nous, afrontem una nova etapa de negociació en què es fixen des d'aquest govern els punts a tractar", ha explicat la portaveu.
Part catalana
Després que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, fes saber ahir al president, Pere Aragonès, que no té intenció d'avançar els noms dels seus representants a la negociació fins confirmar l'assistència de Sánchez, la portaveu del Govern ha admès a la roda de premsa que no podia concretar els components de la part catalana de la taula. Això no obstant, sí ha avançat que seran membres del Govern.
Pel que fa al calendari i l'ordre del dia, ha assegurat que encara hi ha converses entre els dos govern per concretar aquests punts, i s'ha limitat a avançar que n'ha de sortir una metodologia posterior per a les trobades entre els dos governs.
Via russa
La portaveu ha estat també interrogada sobre els viatges a Rússia del director de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i els suposats contactes amb agents de la intel·ligència d'aquell país dels quals va informar la passada setmana The New York Times. Això no obstant, s'ha limitat a assegurar que "en cas s'hagin produït, el Govern i l'oficina del president no tenia coneixement d'aquestes trobades".
Tampoc no ha volgut entrar a les raons que porten a l'aparició d'aquestes informacions, que Alay nega, ni a la negativa del Kremlin sobre l'existència d'aquests contactes. Plaja ha argumentat que no s'havia tractat aquesta qüestió durant la reunió del Govern.