L'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la manifestació de la Diada ha fet evident de nou tant la divisió dins de l'independentisme com entre els socis de Govern. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha hagut de fer mans i mànigues per intentar defensar un cop més l'estratègia de deixar el Govern al marge d'aquests conflictes i defensar la unitat de l'independentisme. Tot i admetre que les divergències entre els socis són "una evidència" i malgrat que el president s'ha convertit en el protagonista d'aquest trencament, Plaja ha insistit que la voluntat de l'executiu és aïllar-se d'aquestes polèmiques.
Aragonès va fer saber la setmana passada que no assistiria a la manifestació de l'ANC per considera que es tracta d'una convocatòria contra partits i institucions i no contra l'Estat, la qual cosa ha provocat una batalla oberta entre Aragonès i ERC amb la principal entitat independentista.
El Govern serà a la manifestació
En ser interrogada per aquesta situació, la portaveu ha assegurat que la manifestació que convoca l'ANC és "un acte més d'un llarg llistat d'actes". No només això, s'ha emparat en el fet que a la manifestació hi haurà representació del Govern, atès que ja ha anunciat que hi assistirà el vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers de Junts. "Per tant el Govern serà a la manifestació", ha reblat. Tot i que, la portaveu ha evitat concretar si algun conseller republicà participarà també a la convocatòria de l'Assemblea, a la tarda s'ha informat a través de l'agència ACN, que cap dels represetants d'ERC al gabinet hi seria.
Plaja ha insistit que "el més important és que la Diada torni a ser una manifestació massiva", tot tenint en compte, segons ha subratllat en repetides ocasions que la manifestació de l'ANC és un acte més. Pel que fa l'executiu, ha insistit que és capaç "d'aïllar-se" de "les diferències i les discrepàncies", per continuar avançant cap a la independència.
Esforç de tothom
Aquest ha estat el discurs en què s'ha emparat la portaveu per reclamar "l'esforç de tothom", del Govern, els partit i les entitats "per subratllar els punts d'entesa de l'independentisme" des de la diversitat. "Això té molta més força que totes les diferències que hi pugui haver", ha insistit.
En ser interrogada sobre els retrets concrets de l'ANC contra el govern i el seu president, ha assegurat que "la implicació del president en el projecte independentista no està en dubte, no es pot qüestionar" i que "un dels principals objectius d'aquest govern és avançar en aquest procés".
Pel que fa la crida de Junts per Catalunya, després d'aprovar l'auditoria sobre el pacte de govern, a avançar en els espais de coordinació del Govern, ha emplaçat a treballar-hi "amb discreció i lleialtat" i ha reiterat que el Govern "fa esforços per aïllar-se de les dinàmiques de partit".
Resolució de l'ONU
Durant la reunió del Consell Executiu, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha presentat un informe sobre la resolució de les Nacions Unides contrària a la suspensió dels drets polítics d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva abans que hi hagués sentència ferma contra ells. El Govern reclama a l'Estat que assumeixi la seva responsabilitat en aquests fets, i actuï perquè no es torni a repetir, amb una reparació efectiva i jurídicament exigible.
Tot i admetre que aquests dictàmens no són sentències, la portaveu ha recordat que tenen molt pes davant les institucions internacionals, com el Tribunal Europeu de Drets Humans i el Tribunal de Justícia de la UE, on hi ha causes pendents en relació als líders polítics del procés.
El Govern demana a l'Estat i així ho farà arribar la "necessària" reforma de l'article 384 bis de la llei d'Enjudicialment Criminal sobre la suspensió de càrrecs públics abans que hi hagi sentència ferma, així com altres normes relacionades o que es consideri necessària per evitar la repetició d'aquests fets. Així mateix, el Govern reclama l'obligada la publicació oficial del dictamen per part de l'Estat i articular un mecanisme processal que permeti l'aplicació dels dictàmens que constatin la violació de drets consagrats pel pacte de drets civils i polítics.
Malgrat aquestes exigències en relació al dictamen de l'ONU, la portaveu ha evitat explicar si s'afegirà aquesta qüestió a la taula de diàleg i s'ha limitat a assegurar que no hi ha cap novetat sobre la taula de diàleg.
En relació al Midcat, que ahir va ser descartat pel president francés, Emmanuel Macron, ha assegurat que no és un tema que se n'hagi parlat avui. El Govern considerava que el MidCat era realista i profitosa pel conjunt d'Europa, voluntat tirar endavant MidCat i reivindicar el paper de Catalunya com a hub energètic