El Govern de Salvador Illa intenta girar full a la reprovació de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, per la gestió de l'enèsima crisi de Rodalies i la petició de dimissió que es va aprovar la setmana passada al Parlament. La votació va fer evident fins a quin punt cadascuna de les passes de l'executiu, sustentat en els 42 diputats del PSC, depèn del vot d'uns socis d'investidura molt preocupats per marcar distàncies en les qüestions més espinoses de la gestió del Govern. Illa arriba, a més, al mes d'abril sense haver aprovat els pressupostos, però sense saber tampoc com i quan aprovarà el decret de suplement de crèdit necessari per poder incorporar als comptes prorrogats els 1.800 milions necessaris per impulsar els seus projectes.

Divendres i dissabte vinent l'executiu celebrarà una trobada a Núria de reflexió i avaluació de la feina de cada departament. Serà la segona trobada d'aquest tipus que convoca el president després de la que es va fer a Poblet a l'inici de la legislatura.

"Ningú va dir que seria fàcil"

La consellera, que és també portaveu del Govern, ha intentat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts tirar aigua al vi de la censura que va rebre la setmana passada a la Cambra catalana. Paneque assegura que viu el fet que el Parlament l'hagi reprovat i hagi demanat la seva dimissió com "un estímul per continuar treballant" i per seguir "en el camí de les solucions". No només això, en ser interrogada sobre el fet que dins de la seva macroconselleria hi ha algunes de les patates calentes de l'executiu, ha tret pit dels avenços aconseguits davant del repte de la sequera, l'habitatge o la transició energètica, i ha insistit que assumiran amb lideratge el repte de la mobilitat.

"Ningú va dir que seria fàcil", ha reblat la consellera en ser interrogada sobre l'impacte que aquesta reprovació pot tenir en el Govern just en el moment en què el departament d'Economia intenta tirar endavant els suplements de crèdit davant les exigències dels socis d'Esquerra i els Comuns.

"Des del govern vam dir que activaríem tots els mecanismes que tenim. Això ho combinem amb el necessari diàleg i consens d'un govern que des del primer minut sap que està en minoria", ha assegurat la consellera, que ha reiterat els "avenços" aconseguits durant aquests sis mesos davant de "reptes importantíssims, colossals alguns d'ells". De fet, a parer de Paneque, pocs executius "en sis mesos de treball pot tenir aquest full de serveis".

En qualsevol cas, ha descartat que la situació viscuda a la Cambra hagi de tenir cap impacte en la forma com s'estructura l'executiu i la seva macroconselleria; i s'ha espolsat les qüestions sobre aquest tema subratllant que "els governs s'organitzen com consideren convenient" i insistint que el govern està "determinat" i té marcat el seu full de ruta.

Pel que fa, el suplement de crèdit de 1.800 milions que la consellera Alícia Romero negocia amb els socis d'investidura per poder incorporar als pressupostos prorrogats l'any passat el creixement econòmic viscut a Catalunya, ha assegurat que el gabinet treballa amb l'escenari de poder disposar d'aquests recursos "el més aviat possible".

"S'està donant una situació que Catalunya creix a bon ritme i aquests recursos s'han de poder incorporar com a suplement de crèdit, com a recursos per poder desenvolupar polítiques. Seria difícil explicar que estem en un bon escenari i, en canvi, la ciutadania no se'n pot beneficiar", ha argumentat en un intent de pressionar els socis.

Paneque ha assegurat que no contemplen un escenari en què no s'aprovi el suplement de crèdit, per la qual cosa s'ha negat a valorar l'impacte que tindria aquesta no aprovació. "Pas a pas", ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!