El Govern de Salvador Illa, atrapat entre les urgències de la Moncloa i les exigències de Junts al PSOE. L'executiu català insisteix a apel·lar a la responsabilitat per aprovar el sostre de dèficit, imprescindible per a l'elaboració dels pressupostos de l'Estat, però alhora admet que les exigències de Junts per avalar la proposta poden acabar representant un increment de fons per a la Generalitat. "Si aporta recursos, com poden imaginar, serà benvingut pel Govern", ha admès la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Després que el govern espanyol va decidir ajornar la votació sobre el sostre de despesa —inicialment estava prevista per a aquest dijous— per evitar una nova derrota al Congrés, Junts ha insistit a condicionar el seu vot al fet que un terç del marge de dèficit sigui per a les comunitats autònomes. Això representaria que la capacitat de despesa de les comunitats autònomes passaria del 0,1 al 0,8%.

Paradoxa del Govern

El Govern de Salvador Illa, per tant, es veuria beneficiat per l'increment del dèficit que reclama Junts, però es dona la paradoxa que és el grup parlamentari del PSOE, dins del qual hi ha el PSC, qui defensar un objectiu del 0,1% per a les autonomies, tal com ha decidit la Moncloa.

En ser interrogada al respecte, la portaveu ha volgut insistir que aquesta negociació s'està duent a terme al Congrés dels Diputats i no afecta directament l'àmbit del Govern, però ha admès que qualsevol increment en el sentit que reclama Junts seria "en una línia positiva de retorn a les comunitats autònomes, a Catalunya també, i als ajuntaments". Alhora, ha reiterat els advertiments que si la negociació no prospera representaria una pèrdua de 12.000 milions per a les comunitats autònomes i els ajuntaments. "Des del Govern emplacem les forces polítiques del Congrés a tenir la responsabilitat necessària perquè no hi hagi aquesta pèrdua econòmica", ha reblat.

Català a l'ensenyament

La portaveu ha estat interrogada també sobre l'informe del Consell d'Europa que mostra la preocupació per la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les escoles. La consellera ha assegurat que el Govern se sent "identificat" amb aquest informe, que coincideix amb la diagnosi sobre la situació del català que ja va fer el Consell Executiu en una de les seves primeres reunions un cop constituït. Ha destacat que les conclusions coincideixen pel que fa l'ús del català a la justícia o en l'àmbit sanitari i reforça la "necessitat que el català sigui llengua vehicular a l'àmbit educatiu".

En qualsevol cas, Paneque ha evitat avançar sobre quina serà la resposta del Govern davant la sentència del Tribunal Constitucional, que ha de pronunciar-se sobre el decret que va aprovar l'anterior executiu per evitar l'aplicació de la imposició d'un 25% de castellà a les aules. La consellera ha assegurat que respectaran "qualsevol sentència de l'àmbit judicial" i ha insistit que mentre no hi ha decisió continuaran aplicant les polítiques que es van acordar a la llei del 2022, que situa el català com a llengua vehicular.

Al llarg de la roda de premsa, Paneque ha tret ferro al fet que encara no hi hagi programada la reunió entre el president Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, dins de la ronda de contactes que el cap de l'executiu espanyol està mantenint amb els presidents autonòmics, i ha assegurat que tots dos polítics mantenen una relació molt fluïda, que permet solventar qualsevol tema sense necessitat d'aquesta trobada.

Pel que fa les reunions amb la resta de presidents de la Generalitat, aquest dijous Illa es reunirà amb Quim Torra, i encara no hi ha confirmació de la trobada amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. En ser interrogada sobre aquesta, Paneque ha puntualitzat que la "prioritat" d'Illa és reunir-se amb els expresidents que actualment no tenen activitat política.

Paneque, que ha evitat pronunciar-se sobre l'impacte que la tensió interna entre les diferents famílies d'ERC està tenint en les negociacions amb el Govern de qüestions com els nous pressupostos, ha anunciat que probablement el Govern haurà d'imposar noves restriccions per la sequera.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!