Una de les primeres decisions del govern valencià en mans del PP, llavors amb Vox, després de les eleccions del maig del 2023, va ser l'eliminació dels impostos de Patrimoni, Successions i Donacions. Una decisió que va beneficiar a les rendes més altes, però que va suposar una reducció d'ingressos per a les arques públiques d'uns 550 milions d'euros a l'any. Aquesta reducció va traduir-se en nombroses retallades en els pressupostos del 2024, els primers en mans de la dreta i l'extrema dreta a València. Segons revela elDiario.es, una de les partides que es van veure afectades van ser les inversions en "infraestructures, canalitzacions, rambles i barrancs" que corresponen a la Direcció General de l'Aigua. El govern valencià en mans de Ximo Puig va destinar 37,9 milions d'euros en els pressupostos del 2023, mentre que per al 2024 només es van destinar 19 milions d'euros, és a dir, un 49% menys. Mentre que el govern del Botànic va destinar un total de 6,5 milions el 2023, el de Mazón només va consignar 3,6 milions d'euros.
Actuacions previstes pel govern valencià
Les decisions polítiques de Mazón en arribar a la Generalitat Valenciana han estat especialment qüestionades des de la DANA del passat 29 d'octubre. Segons relata el digital, entre les inversions previstes per enguany destaquen una "intervenció en el barranc urbà de Benlloch" per valor de 519.000 euros; el "col·lector interceptor de l'avinguda Espioca de Silla", amb 700.000 euros, protecció del riu Magre a Real, amb 10.000 euros: “reposició del mur de protecció del barranc de la Mota al Carrer Sant Rafael d'Énguera” amb 715.000 euros; un “estudi de solucions per a la defensa contra Inundacions de la comarca de la Vega Baixa” en el marc del pla 'Vega Renhace' amb 280.000 euros; l'“estabilització de caixers barranc Pozalet (CV-410) a Aldaia, Alaquàs, Torrent” amb 420.000 euros; o l'“adequació, consolidació, electrificació i Pla d'Emergències en la presa Buseo”, amb 200.000 euros.
Les actuacions previstes es donen a les zones que s'han vist afectades per la DANA, com el barranc de Pozalet o la pressa de Buseo, que ara s'ha aprovat un contracte d'emergència de 4,6 milions d'euros per reparar-la després del temporal. També hi ha projectes relacionats amb el pla de reconstrucció de la Vega Baixa, afectada per la DANA del 2019.
Retallades en emergències
Els pressupostos aprovats per PP i Vox al País Valencià també incloïen retallades en les actuacions relacionades amb la gestió de les emergències. L'empresa pública Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (Sgise) on s'integren els bombers forestals ha patit una davallada del pressupost, passant de 70,1 milions el 2023 fins als 57,4 milions el 2024, una reducció del 18%. A més, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) baixa de 97,7 a 94,8 milions d'euros.
L'arribada de Mazón també va suposar eliminar la Unitat Valenciana d'Emergències (VE), un organisme heretat del govern anterior i que s'encarregava de garantir la ràpida intervenció a qualsevol lloc del territori valencià en cas d'emergències d'origen meteorològic o sísmic, extinció d'incendis forestals i sismes submarins. A més, el govern valencià també ha confirmat que eliminarà l'Agència Valenciana del Canvi Climàtic.