El president de l'Argentina, Javier Milei, tornarà a Espanya el pròxim divendres per recollir dos premis. El motiu de la visita és que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, li concedirà la Medalla Internacional de la comunitat, un guardó que sorprèn tenint en compte la batalla institucional que està lliurant amb el govern de Pedro Sánchez. El portaveu de l'executiu argentí, Manuel Adorni, ja va avançar el dimarts que aquesta vegada Milei no es reuniria amb el president espanyol, unes declaracions que han estat confirmades per la seva homòloga espanyola, Pilar Alegría, que ha assegurat que el govern espanyol no han participat en l'organització del viatge i ha demanat al mandatari argentí "respecte" a les institucions espanyoles. 

La guerra entre Milei i Sánchez va esclatar quan el ministre de Transports, Óscar Puente, va afirmar en un míting que l'argentí prenia drogues. Aquesta sortida de to i les posteriors reaccions d'ambdós governs van desencadenar una crisi institucional que va acabar amb la retirada de l'ambaixadora espanyola a l'Argentina.

Milei recollirà dos premis durant la seva estada a Madrid

S'estima que Milei trepitjarà territori espanyol divendres a primera hora del matí. Segons la Casa Rosada, a hores d'ara només hi ha dos actes a l'agenda de Milei: el primer, per recollir la Medalla Internacional de la Comunitat de Madrid en mans de la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, i el segon, per recollir-ne un altre de part de l'Institut Juan de Mariana, una associació vinculada ideològicament a l'extrema dreta i al corrent ultraliberal. L'acte, anomenant Sopar per a la Llibertat, se celebrarà a dos quarts de nou del vespre al Casino de Madrid. Segons l'entitat, el guardó vol reconèixer Milei per "convertir-se en el primer president llibertari de la història" i per "aconseguir difondre amb èxit i eficàcia les idees de llibertat en un país arruïnat pel socialisme durant dècades".

Espanya serà la primera parada d'una gira europea que portarà a Milei a Alemanya i la República Txeca,  països on el president sí que es reunirà amb els respectius homòlegs, Olaf Scholz i Petr Fiala. En el cas del president alemany, la trobada serà diumenge i tindrà caràcter informal. S'espera que dissabte mateix deixi Madrid.

El president argentí continua carregant contra Sánchez

Tot i que des de Buenos Aires asseguren que la crisi institucional amb Espanya està "saldada", el cert és que Milei continua tirant llenya al foc amb missatges contra el president espanyol. En la darrera sortida de to, el mandatari va sortir en defensa de l'agitador d'extrema dreta Vito Quiles, i va acusar Sánchez de "perseguir-lo" per donar una notícia.

Milei ja va estar a Madrid el mes de maig per presentar un llibre, participar en una reunió amb empresaris i deixar-se veure en un acte de Vox. Va ser en aquest darrer esdeveniment que va protagonitzar un episodi d'allò més grotesc titllant de "corrupta" la dona de Sánchez, Begoña Gómez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!