El sotssecretari de Justícia, José Miguel Bueno, ha negat que hi hagi pressions per resoldre les peticions d'indult presentades a favor dels presos polítics, negant igualment que se'ls vagi a donar una "rapidesa especial", en el marc de la Comissió de Justícia celebrada aquest dilluns en el Congrés per presentar l'informe sobre indults del primer semestre de 2020.
Bo ha contestat a la pregunta que li ha formulat el diputat de Vox i membre de l'acusació particular al judici al procés Javier Ortega Smith sobre si el Ministeri de Justícia pot garantir que "no es patirà cap tipus de pressió política des del Govern" cap als fiscals i magistrats del Tribunal Suprem que han d'emetre els seus respectius informes a favor o en contra d'aquests indults. "Respecte a les pressions, jo no n'he rebut cap i no tinc notícia de cap tipus de pressió en relació ni amb aquest ni amb cap expedient", li ha respost.
També a preguntes d'Ortega Smith, Bueno ha afirmat que "no hi haurà una rapidesa especial en la tramitació" de les sol·licituds d'indult per a lospresos, asseverant que "tots" els expedients es tramiten per ordre d'entrada de les peticions i en funció de quan s'emeten els informes del tribunal sentenciador, la Fiscalia i el perjudicat i de quan els rep el Ministeri de Justícia. Els informes, ha dit, "van marcant el ritme".
Els indults tardaran entre 6 i 9 mesos
A més, en ser interrogat per la diputada Mariona Illamola (JxCat), Bueno ha exposat que la resolució dels indults sol tardar una mitja d'entre sis i nou mesos, si bé ha emfatitzat que "hi ha expedients que han durat molt més i menys és difícil", incidint que depèn de quan es dilatin els informes. Així mateix, ha aclarit que no hi ha mecanismes per alentir el procés, però sí que es poden declarar "urgents" alguns expedients per accelerar-lo, encara que no li consta que ara mateix n'hi hagi algun així.
Quant al punt en el qual es troba actualment la tramitació dels indults pel procés, per la qual també s'han interessat PP i Ciutadans, el sotssecretari ha confirmat que Justícia ja ha remès l'expedient al tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem, perquè s'encarregui d'obtenir tots els informes preceptius. "Ara mateix serà el tribunal el que conegui l'estat concret de tramitació", ha assenyalat.
El diputat del PP Miguel Ángel Jerez s'ha mostrat especialment interessat per saber si la resposta de Moncloa als indults per l'1-O arribarà abans o després de la votació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) en el Congrés, per saber al seu torn "si l'indult servirà de moneda de canvi o per reforçar els suports parlamentaris del Govern".
1.500 peticions i només 10 indults
Bo ha informat que, entre gener i juny de 2020, el Ministeri de Justícia va rebre 1.499 sol·licituds d'indult, de les quals s'han resolt 1.240, la gran majoria (1.230) en contra i només deu a favor, per a cinc homes i cinc dones.
El sotssecretari ha precisat que, de les 1.230 peticions denegades, el 91% tenia en contra els informes tant del tribunal sentenciador com del Ministeri Públic; l'1%, l'informe desfavorable del primer i favorable del segon; el 5%, el vistiplau judicial i el rebuig fiscal; i el 3%, els dos a favor. Quant als indults concedits (el 0,8% del total), set han estat parcials i tres totals, i el 70% es van concedir en relació amb delictes comesos contra el patrimoni.