El Govern manté obertes les converses amb els Comuns i la CUP per a la convalidació del decret de mesures urgent per a l'accés a l'habitatge, en una negociació ja contrarellotge quan falten menys de 24 hores per a la votació aquest dimecres al Parlament. La consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha mostrat el convenciment que l'executiu aconseguirà tancar un acord abans que se sotmeti a votació, ja que en cas que no fos possible, el text decauria. Precisament, el Govern ha hagut de retirar de l'ordre del dia del ple el decret sobre seguretat de càmpings situats en zones inundables davant la impossibilitat d'aconseguir prou aval per convalidar la mesura. 

La consellera ha tret ferro a aquesta situació i ha insistit que "aquest Govern dedica moltes hores a la negociació amb els grups parlamentaris, especialment els que van donar suport a la investidura". Mentre ERC i Comuns no es cansen de recordar dia sí dia també a Salvador Illa que el seu és un govern en minoria, la consellera ha assegurat que l'executiu veu aquesta dinàmica com un "enriquiment", perquè "la negociació és natural en el seu dia a dia". "Continuarem aquest camí", ha assegurat en ser interrogada sobre la valoració que fa l'executiu d'aquesta estratègia.

Habitatge

Pel que fa al decret d'habitatge, Paneque ha evitat concretar quins són els punts que impedeixen tancar l'acord, i s'ha limitat a assegurar que continuen negociant amb Comuns i la CUP, després que ERC va donar llum verda al text un cop es va acordar que es tramitaria com a projecte de llei, la qual cosa permetrà introduir canvis al llarg del debat al Parlament.

Els punts de desacord se centren en la limitació del lloguer de temporada i en impedir que en els pròxims anys milers de pisos perdin la condició de protecció oficial. El Govern estaria estudiant fórmules per a una pròrroga d'aquests pisos, tot i que subratlla que existeixen diferents tipus de situacions que obliguen a respostes també diferents. Així mateix, els Comuns reclamen un calendari en què el Govern es comprometi a tramitar el text per tal que "pugui tenir un període d'aplicació raonable". 

A més, Paneque ha recordat que la negociació ha de servir per incorporar les observacions del Consell de Garanties Estatutàries sobre els punts a millorar del text. "Estic convençuda que estem en el bon camí i podrem arribar, aprofitant la tramitació com a projecte de llei, incorporar efectivament millores", ha assegurat la consellera, que ha explicat que l'executiu continuarà "treballant les hores que queda per tancar un acord".

Aranzels

La portaveu ha evitat entrar a valorar la possibilitat de reobrir la negociació amb ERC per als pressupostos d'aquest any per donar resposta a la incertesa que provoca en el panorama polític mundial els aranzels imposats per Donald Trump. En aquesta qüestió, tot i que ha subratllat la rapidesa amb què ha reaccionat el Govern per tirar endavant un pla de resposta, ha evitat, malgrat les nombroses qüestions que se li han plantejat, concretar d'on sortiran els 1.500 milions del pla dissenyat.

La consellera s'ha limitat a insistir que l'executiu ha reaccionat mobilitzant recursos en forma d'avals per tal que les empreses puguin superar els impactes negatius derivats dels aranzels; i ha reiterat que continua negociant amb els socis d'investidura per a incorporar fons a través de decrets de suplement de crèdit. 

R1, R2 i R3

D'altra banda, el Consell Executiu d'aquest dimarts ha encarregat a l'empresa que gestiona les empreses ferroviàries de Catalunya, Ifercat, els treballs previs per al traspàs a la Generalitat dels trams per on circulen les línies R1, R2 i R3 de Rodalies. L'encàrrec inclou la redacció dels estudis i projectes que permetran identificar els elements que es traspassaran i les inversions que cal dur a terme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!