Aquest dimecres a la mitjanit acaba el termini perquè els 34 ex alts càrrecs dels governs Mas i Puigdemont dipositin la fiança de 5,4 milions d'euros al Tribunal de Comptes. La negativa a prorrogar el termini de pagament, un procediment habitual, farà impossible que puguin beneficiar-se del fons de risc que el Govern de la Generalitat va crear ara fa quinze dies per cobrir-los. De moment no hi ha cap banc disposat a entrar en l'operació i el titular del Departament d'Economia, Jaume Giró, de qui penja l'Institut Català de Finances, que gestiona el fons, ha decidit "no córrer el risc innecessari" de "sotmetre a cap dels professionals de l'ICF a donar curs a una operació que, si tenim en compte els precedents, provocaria angoixa, inquietud i por tant a ells com a les seves famílies". Amb tot, ha garantit que "el govern continuarà fent tot el que estigui a la seva mà".
Així ho ha comunicat el conseller que ha ideat el salvavides per als perseguits pel Tribunal de Comptes, durant una roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. "Les primeres entitats amb les quals hem contactat, tant bancs com cooperatives de crèdit, totes amb negoci significatiu a Catalunya, no han considerat oportú acceptar el nostre suggeriment", ha explicat Jaume Giró.
Operació sense riscos
A partir d'aquí, "s'obrirà el focus". Ara bé, el conseller no ha volgut concretar si seran entitats estrangeres. "Em permetrà que no doni cap pista sobre les entitats amb què treballarem", ha remarcat i ha insistit que es tracta "d'una operació tècnica, amb la garantia d’un fons de 10 milions ja aprovat, i que no té risc financer, que no té risc comercial ni risc jurídic".
A efectes pràctics, la conclusió és que els perseguits pel Tribunal de Comptes hauran de buscar una via alternativa per reunir els avals suficients. La Caixa de Solidaritat ha recollit un milió d'euros; per tant, queda molt per cobrir. Ja hi ha formacions que han sol·licitat als seus militants una aportació extraordinària per evitar que siguin embargats. Si en un futur l'executiu aconsegueix trobar una entitat avaladora, fonts del govern expliquen que es podria substituir el que hagin dipositat abans els encausats. Caldria, això sí, que el Tribunal de Comptes ho acceptés.
La por
El conseller no considera que es tracti d'un fracàs, perquè tot segueix obert. Ho ha resumit amb una reflexió, que “a la vida, hi ha una cosa pitjor que les coses no surtin a la primera, i és no haver intentat fer res". El decret del fons de risc està pendent del Consell de Garanties Estatutàries, que té fins al 29 de juliol per resoldre si s'adiu a la legalitat. Des del punt de vista de Giró, la combinació de "molt soroll i molt poc temps" que hi ha hagut sobre aquesta qüestió ha espantat les entitats i "no ha ajudat a resoldre-ho ara". "La por la infravalorem", ha lamentat. En aquest sentit, si el CGE hi dona llum verda, confia que algun dels bancs que ara s'han tancat en banda s'ho repensin.
Ha posat en valor que per primera vegada des del 2020 s'ha intentat fer tot el possible per protegir les persones perseguides pel Tribunal de Comptes. "La conselleria d’Economia treballarà per trobar una fórmula jurídica que protegeixi la situació d’innocència dels encausats, però és molt difícil quan ens trobem amb un organisme tan polititzat" que, segons ha dit, actua per "venjança".
Per bé que de moment els 34 afectats en aquesta nova causa de l'organisme fiscalitzador de l'Estat no podran acollir-se al fons, Giró aspira que aquesta eina perduri més enllà d'aquesta legislatura. "Nosaltres ho hem intentat i servirà per a altres casos", ha conclòs.