El Govern de la Generalitat ha obert un expedient a l'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch pel cas de presumpte assetjament sexual per part del seu excap de gabinet, Carles Garcias Hernández, a treballadores del Departament. Després que els serveis jurídics de Presidència hagin presentat el seu informe, el Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts obrir finalment un expedient al republicà i tramitar una eventual sanció (encara per determinar). A més, fonts de l'executiu també asseguren que s'ha exculpat l'exsecretària general del departament, Mercè Salvat.
El primer informe el va elaborar Funció Pública, que va confirmar que tant Bosch com la secretària general del Departament, Mercè Salvat coneixien els fets, però van incomplir el deure d'activar el protocol previst en aquestes situacions. En aquell informe s'assegurava a més que el cas havia arribat a la vicepresidència i havia estat investigat per un alt càrrec del departament, Lluís Juncà. Al desembre es va portar al Consell Executiu aquest document, però el vicepresident, Pere Aragonès, va decidir retirar l'informe de l'ordre del dia , un fet que va crear un conflicte entre socis.
Aleshores, Aragonès va demanar l'opinió dels serveis jurídics de Presidència abans de pronunciar-se, i ara, amb aquest informe sobre la taula, ja s'ha pres la decisió d'obrir l'expedient. Un nou instructor determinarà el tipus de sanció i, en cas que hi hagi indicis d'encobriment, Bosch es pot exposar fins i tot a la Fiscalia.
Per la seva banda, Bosch ha celebrat la deicisió: "És una bona ocasió per restablir el meu nom", ha valorat en un comunicat. L'exconseller ha lamentat que s'ha trobat "en una situació preocupant d'indefensió" i que ara els instructors de l'expedient "tindran el mandat" d'escoltar-lo i "tenir en compte" la seva defensa. "És una bona notícia", ha ratificat Bosch, convençut que podrà demostrar la seva innocència i "restablir" la seva "honorabilitat". També ha demanat "resguardar" les víctimes "i que no es faci un ús partidista del cas, lluny de tensions electoralistes".
El cas
Carles Garcias Hernández va ser cessat el passat 24 de gener. Aleshores no es van donar explicacions sobre el cessament de Garcias, però, després d'investigar, l'Ara va destapar que es tractava d'un cas continuat d'assetjament sexual a diverses treballadores del Departament. Això va acabar arrossegant el conseller, al qual es va responsabilitzar de no reaccionar de manera adequada i no activar els protocols previstos.
Les situacions incòmodes provocades per Garcias eren constants, segons la gran majoria de testimonis. Des de la seva posició de mà dreta del conseller i tant a la seu del Departament com en actes o viatges, protagonitzava un marcatge constant a les treballadores. A més d’assetjament sexual, les fonts explicaven que Garcias també exercia assetjament laboral.
Les treballadores denuncien que la conselleria no va activar el protocol de la Generalitat per casos d'assetjament sexual i afirmen que el conseller Bosch va intentar reubicar-lo dins del Departament, però que hauria estat la direcció del partit republicà qui va pressionar per exigir-ne el cessament immediat. El Departament va reconèixer "haver rebut informacions sobre actituds masclistes i sexistes" relatives a Garcias i va condemnar i rebutjar aquest tipus d'actituds masclistes.