La Generalitat preveu obrir en les pròximes setmanes dues fosses, una a Salomó (Alt Camp) i l'altra a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), on preveu trobar al voltant de 50 republicans, una iniciativa que s'engloba en el pla de Fosses del Govern per recuperar la memòria històrica i reparar les víctimes de la Guerra Civil.
Al detall, es preveu iniciar l'excavació a la fossa de Salomó, ubicada al cementiri municipal, el pròxim 21 d'octubre on es preveu localitzar el cos d'una vintena de soldats. "Els arqueòlegs preveuen trobar-hi les restes de soldats republicans morts durant l’ocupació franquista de Salomó, el gener de 1939. Els mateixos veïns van recollir amb un carro els cadàvers que havien quedat estesos a terra i els van enterrar en una fossa al cementiri", ha precisat el departament de Justícia en un comunicat.
En el cas de la de Mora d'Ebre, on s'iniciaran les tasques un cop s'hagi finalitzat les de Salomó, es troba als afores del poble on l'exèrcit republicà va ubicar un hospital de guerra per atendre els ferits de la Batalla de l’Ebre. El Govern estima que hi podria haver al voltant d'una trentena de republicans.
Rescatar la memòria
"Rescatar les víctimes de l’oblit és un requisit previ i indispensable per la consecució de la justícia (...) Sense memòria no existeix la justícia”, ha assenyalat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que aquest divendres ha visitat amb la consellera de Justícia, Ester Capella, el laboratori antropològic de la facultat de Biociències de la UAB on també han fet un balanç sobre el pla de fosses.
Amb les fosses de Salomó i Móra d’Ebre, la Generalitat ja haurà obert 34 fosses gràcies al Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En aquests tres anys, la inversió per executar aquestes tasques ha estat de 2 milions d’euros.
L’estudi antropològic i l’extracció de l’ADN de les restes es fa als laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins ara, el Programa d’identificació disposa de 200 perfils genètics de persones recuperades en fosses. Cada extracció d’ADN d’un individu d’una fossa té un cost aproximat d’uns 1.000 euros.