La inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat no té un efecte de cara a les institucions fins que es publiqui al BOE i al DOGC el Reial Decret de cessament signat per Felip VI. Aquest és el criteri que "ordinàriament" s'aplica, segons el Gabinet Jurídic de la Generalitat. Fins que el decret no apareix publicat no s'activa el primer termini de deu dies per buscar un candidat, ni la resta de mecanismes que acaben derivant en la dissolució de la Cambra i la convocatòria d'eleccions si resulta impossible nomenar un nou president. Tampoc es convoca la reunió de Govern que ha de decretar la substitució de les funcions del president a càrrec del vicepresident, Pere Aragonès.
El Govern exigeix aclariments
Davant d'aquesta situació, el Govern ha transmès aquest matí un escrit a l'executiu espanyol reclamant que comuniqui "en el dia d'avui" la previsió de publicació del Reial Decret de cessament de Torra i ha sol·licitat un informe al Gabinet Jurídic Central de la Generalitat "d'aclariment sobre com procedir en cas de no produir-se la publicació".
Des del govern espanyol s'argumentava a primera hora que el Decret està pendent de la signatura del Rei i que aquest retard és normal. Per contra, fonts del Parlament asseguren que la publicació del cessament al BOE hauria de ser immediata i consideren que la situació en què es troba la institució és "absolutament irregular".
Argumenten que el Parlament no ha estat formalment notificat per ningú del canvi de situació que ha experimentat el Govern, atès que tampoc no ha rebut cap mena de comunicació del TSJC, que, segons afegeixen aquestes fonts, no té cap obligació de comunicar-ho a la Cambra.
Ple monogràfic demà
Aquest tema, no ha aparegut a la reunió d'avui de la Mesa que ha debatut l'informe elaborat pels lletrats del Parlament sobre el procediment a seguir per a l'activació del calendari electoral. On sí s'ha plantejat aquesta situació és a la Junta de Portaveus, que ha aprovat un ple monogràfic sobre la inhabilitació de Torra, però l'ha hagut de deixar condicionat a què demà el BOE formalitzi el cessament.
De fet, la voluntat era convocar el ple demà al matí, però s'ha passat a la tarda per deixar més marge per a la publicació del decret. La convocatòria s'ha aprovat tot i l'oposició dels grups de Cs i del PSC. De fet, els diputats socialistes ja han anunciat que s'absentaran de l'hemicicle.
Candidat instrumental
En relació a l'informe dels lletrats sobre la inhabilitació de Torra, Cs i PSC han mostrat el desacord amb la interpretació que el president del Parlament, Roger Torrent, no té obligació de presentar un candidat que vulgui optar a la investidura si considera que no té possibilitats de sortir escollit escollit. Des del faristol del Parlament, els dos grups han defensat impulsar un candidat instrumental que, un cop designat, convoqui els comicis.
Socialistes i Ciutadans també han rebutjat que no sigui necessari convocar un ple en cas que Torrent consideri que no hi ha cap candidat possible i opti per un acte equivalent a la primera votació fallida d'un candidat, necessària per fer córrer el rellotge de dos mesos abans de dissoldre la cambra.
Comissió suspesa
La Junta de Portaveus també ha abordat com s'haurà de fer les sessions de control al Govern un cop el vicepresident, Pere Aragonès, assumeixi les funcions del president, atès que l'informe assenyala que s'ha de garantir el control a l'executiu de manera proporcionada a les funcions que es mantenen vigents.
D'altra banda, els diputats de JxCat, ERC i la CUP no han assistit a la comissió prevista aquesta tarda al Parlament, la de Polítiques Digitals i Administració Pública, argumentant "la situació i la resolució de la sentència d'inhabilitació" del president. La comissió, finalment, s'ha acabat suspenent després que els diputats de l'oposició denunciessin l'absència dels diputats independentistes.