El Govern contactarà amb tots els grups parlamentaris per negociar els pressupostos de la Generalitat pel 2025, excepte amb les formacions d'ultradreta amb representació, Vox i Aliança Catalana. Així ho ha afirmat la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, aquest dissabte en una atenció als mitjans a Sarral (Tarragona). En concret, ha explicat que la consellera d'Economia i Hisenda, Alícia Romero, parlarà amb la resta de partits les "properes setmanes" per conèixer les seves "prioritats".

Malgrat això, Paneque ha puntualitzat que la prioritat serà negociar amb ERC i els Comuns, amb els quals el PSC ja va tancar els acords per investir Salvador Illa al capdavant de la Generalitat. La portaveu de l'executiu ha apuntat que tancar pactes amb aquests partits és un dels objectius del nou Govern, així com desenvolupar polítiques en àmbits com ara salut, educació o transició hídrica, i ha subratllat que és "absolutament prioritari" tenir pressupostos "l'1 de gener del 2025". "I això vol dir que l'inici del tràmit parlamentari es marca a principis de novembre", ha recordat, si bé ha afegit que "això no vol dir que fins a principis de novembre no es parli amb els diferents grups".

De moment, el portaveu del Partit Popular al Parlament, Juan Fernández, s'ha mostrat obert a negociar amb l'Executiu socialista els pressupostos durant la tramitació parlamentària, una predisposició "dins del marc de la llei i de la convivència", segons ha exposat en una entrevista a l'ACN.

La trobada del Govern a Poblet

En l'atenció als mitjans, Paneque ha parlat sobre la reunió de treball que ha fet l'Executiu català divendres i dissabte a Poblet (Tarragona) i ha detallat que els consellers han traslladat a Illa les prioritats dels seus departaments, les quals han de marcar "adreces clares d'actuació". Unes propostes que han sorgit de l'anàlisi feta després dels traspassos de cartera i que serviran per començar el nou rumb del Govern. 

El president de la Generalitat i els seus 16 consellers s'han trobat aquest cap de setmana al monestir, amb l'objectiu de fixar el full de ruta del mandat. Illa ja va facilitar el divendres una carta als responsables de cada departament per especificar què n'espera i els objectius a assolir al llarg d'aquests 4 anys. Entre ells, destaquen recuperar el lideratge econòmic de Catalunya a Espanya, "ambició" per mobilitzar 50.000 habitatges públics, revertir els mals resultats educatius i materialitzar el traspàs de Rodalies, segons han informat fonts de l'executiu a l'agència EFE.

Aquest dissabte al matí, el president ha sortit a córrer, una activitat habitual en la seva agenda, encara que aquest cop ho ha fet acompanyat dels consellers d'Interior, Núria Parlon; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig; i Investigació i Universitats, Núria Montserrat; així com el secretari del Govern, Javier Villamayor. A continuació, els membres de l'executiu han compartit un esmorzar, abans d'iniciar una nova jornada de treball. Illa té previst comparèixer dijous vinent davant del Parlament per explicar la composició del nou Govern i les prioritats marcades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!