Primera reunió del Consell de Govern de Catalunya després de les eleccions generals de diumenge. Sobre la taula, un munt de dades a analitzar, les principals: com afrontar la nova etapa amb Pedro Sánchez a Moncloa i com influeixen els resultats, amb l’aclaparadora victòria d’ERC, en les relacions entre els socis. Per resumir-ho, les respostes serien diàleg sense condicions i minimitzar turbulències al si de l’executiu, evitant lluites fratricides entre famílies independentistes.
Entrant al detall, i preguntada per quina actitud adoptaran per relacionar-se amb el nou govern ―socialista― que es constitueixi en les properes setmanes, la portaveu i consellera Meritxell Budó ha convidat a la “reobertura del diàleg perquè no té sentit governar d’esquenes, cal restablir ponts de diàleg”. I clarament i rotunda ha afegit que “sense condicions de cap de les dues parts, de govern a govern”.
A favor de l'autodeterminació
Alhora, ha afegit que “és impossible que el govern que emani d’aquestes eleccions pugui governar d’esquena a Catalunya”, que, d’altra banda, ha estat tema central al llarg de tota la campanya. Budó ha aprofitat per destacar que “en clau de Catalunya, hi ha hagut un 80% d’electors que s’han manifestat contra la repressió i a favor del dret a l’autodeterminació” i que ha quedat demostrat que “la ultradreta de PP, Cs i Vox no ens representa”.
En relació a si la indiscutible victòria d’ERC i el fet que els republicans hagin doblat el resultat de JxCat afecta l’estabilitat del Govern, s’ha volgut adreçar un missatge conciliador. Budó, consellera per JxCat, ha recordat que “vàrem felicitar els companys d’ERC, respectem el resultat de les urnes perquè respectem el resultat de la democràcia”.
Josep Bargalló, conseller per ERC i que ha comparegut al seu costat, ha afegit: “Nosaltres vam respondre a la felicitació de JxCat felicitant-nos a tots i a totes”. Això sí, preguntat sobre si, vist l’èxit, ERC es planteja forçar eleccions catalanes, si es mantenen els bons resultats a les municipals i europees de maig, Bargalló ha preferit no respondre. La mateixa Budó, portaveu, li ha aconsellat no fer-ho: “Compareixem com a membres de Govern, no com a representants dels nostres partits”.
La cacicada contra Puigdemont
La roda de premsa del consell executiu ha arribat hores després de coneixe's el veto de la Junta Electoral Central a Puigdemont, Comín i Ponsatí a la candidatura europea de JxCat. La portaveu del Govern ha esat contundent titllant la decisió de "cacicada antidemocràtica" i "frau". Alhora ha posat de relleu que "és un atac a la democràcia que fins i tot incomoda els membres de la JEC", referint-se al vot particular del president, el vicepresident i dues vocals d'aquest òrgan, que són partidaris de permentre que tots tres siguin candidats.
Completen la reobertura de delegacions exteriors
El Govern ha culminat aquest dimarts la restitució de les delegacions a l'exterior amb la reobertura de seus i el nomenament dels delegats als Països Baixos, Portugal i l'Europa Central.
L’aplicació del 155, la tardor de 2017, va dur aparellada una cadena de destitucions i cessaments. Un dels apartats on l’Estat tenia posada la banya és en el desplegament exterior de la Generalitat. Per això, tan bon punt va fer-se amb les regnes de l’autogovern, va eliminar vuit de les nou delegacions, les de París, Roma, Londres, Berlín, Lisboa, Copenhaguen, Viena i Washington. Només va deixar viva la de Brussel·les, que encapçala la consellera d’Agricultura a l’exili, Meritxell Serret.
Ara fa un any, poc després que s’hagués constituït el Govern Torra, l’aleshores conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, va anunciar la intenció de recuperar la implantació exterior.