Si és desig o realitat ho demostraran els fets. De moment, el nou govern de Pere Aragonès afirma detectar que els aires de canvi que s'han instal·lat a la Generalitat amb l'arribada d'Esquerra Republicana estan generant moviments a Madrid. "Ens està arribant que es vol adoptar una visió estadista, de resolució del conflicte més estructural del que havia passat fins ara", ha compartit la mà dreta del president, Laura Vilagrà, en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Amb el debat sobre els indults als presos independentistes sobre la taula del consell de ministres i amb la dreta i els barons socialistes pressionant Pedro Sáchez perquè no els concedeixi, la consellera de Presidència ha insistit que "no són la primera opció", però que si arriben seran motiu d'alegria pels presos i les seves famílies. De tota manera, recorda que la solució passa per l'amnistia i un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya.
Canvi d'actitud socialista
Per ara, la taula de diàleg amb l'Estat encara no té data per tornar-se a reunir, a l'espera que Aragonès i Sánchez reprenguin el contacte. Des de l'executiu català s'hi vol anar amb la feina feta, amb unitat d'acció. Per això, si bé els agradaria que es pogués convocar per abans de les vacances d'estiu, no hi posen la mà al foc. En qualsevol cas, de sortida, els dirigents d'ERC volen ser optimistes. "Ens agafem a aquesta visió que està explicant el govern de l'Estat". "Tothom s'ha de moure", ha dit, i ha explicat que comencen a "notar ganes d'obrir una nova etapa".
En aquest sentit ha posat en valor l'actitud de Salvador Illa com a cap de l'oposició. "El to està sent positiu", ha celebrat. De fet, Vilagrà ha reconegut que esperen que "serveixi de pont, ell que coneix les dues cares de la moneda", com a exministre i ara com a líder del PSC al Parlament.
En canvi, ha evitat concretar sobre quin ha de ser el pla B en cas que la negociació amb Madrid no doni els fruïts esperats. Dependrà, ha dit, "de com evolucionin les coses" i la decisió s'haurà de prendre al nou espai de direcció col·legiada independentista.
La CUP tindrà molta més incidència
Més enllà de la negociació amb l'Estat, la consellera s'ha referit a la política interior catalana. I ha estat clara quan s'ha referit a la relació amb la CUP, que s'ha erigit com el soci estable al Parlament, a diferència de la passada legislatura. "És un canvi de paradigma, la CUP tindrà molta més incidència a l'agenda política". Una constatació que ha fet preguntada pel primer conflicte que ha hagut d'afrontar el nou govern, arran d'un desnonament al Poble-sec que va comptar amb la participació dels antidisturbis dels Mossos. Sobre la qüestió de l'habitatge ha aclarit que "són temes que no es resolen en dies, sinó que cal un treball de fons". Amb tot, ha dit que entén "perfectament" que els diputats cupaires es posessin en primera línia per intentar evitar el desallotjament perquè "forma part de la seva línia política".
A la imatge principal, Vilagrà al darrere de Pere Aragonès. / S. Alcàzar