El Govern preveu invertir 2.300 milions d’euros fins al 2040 en infraestructures hídriques perquè Catalunya deixi de dependre de l’aigua de pluja. D’aquesta quantitat, ja hi havia 1.000 milions planificats. Una de les noves infraestructures que planteja el nou executiu és una nova dessaladora, situada a la Costa Brava nord, que tindria un cost de 200 milions i que dependria del finançament del govern espanyol. Una altra de les mesures passa per desviar les aigües residuals del Besòs fins al Llobregat perquè allà puguin ser aprofitades mentre no avancen les potabilitzadores del Besòs. La portaveu del Govern i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha assegurat que les multes als municipis no estan contemplades.
"La sequera no ha acabat"
Des del Govern insisteixen en el fet que "la sequera no ha acabat" i per això apunten que posen en marxa "el canvi de model de gestió de l'aigua". Les pluges han disminuït en els darrers mesos i els estudis apunten que seguiran aquesta tendència a la baixa i disminuiran entre el 15 i el 20%, és per això que el flamant Govern dona prioritat a "tenir seguretat hídrica". "El nostre objectiu és eliminar la manca d’amenaça de pluja i recollir algunes infraestructures i polítiques ja iniciades. Farem un esforç per lluitar contra la situació de sequera. L’objectiu és prendre decisions fermes i valentes per no tenir una amenaça persistent a Catalunya", apunten des del Govern.
Ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera
Pel que fa a l'ampliació de la dessalinitzadora Tordera II, Paneque ha anunciat que l'executiu ha mantingut converses amb el ministeri de Transició Ecològica per tal que aquest pròxim mes de setembre se signi el conveni entre ambdues parts que ha de permetre la licitació del projecte i l'inici de l'obra "a la tardor". D'altra banda, pel que fa a la construcció de la dessalinitzadora del Foix, la portaveu ha confirmat que l'executiu tramitarà de manera urgent l'avaluació mediambiental de l'obra per tal que aquesta pugui començar com més aviat millor. La dessalinitzadora de Foix permetria assegurar 30 hm³ d'aigua a l'any, segons ha recordat la portaveu.
Reaprofitament d'aigües residuals del Besòs
En la roda de premsa posterior al consell executiu, Paneque també ha anunciat que el full de ruta del nou Govern implica "replicar" el model de reaprofitament del riu Llobregat al riu Besòs. Així, l'executiu preveu tirar endavant una nova infraestructura que permeti derivar les aigües residuals del riu Besòs cap al Llobregat, atès que aquest disposa d'una xarxa de potabilitzadores amb capacitat per reaprofitar aquestes aigües. Es tracta d'una mesura que ha de permetre "millorar" el reaprofitament d'aquestes aigües fins que estiguin a punt les noves potabilitzadores del Besòs, un termini que l'executiu situa el 2033.
Així, el nou full de ruta també inclou mesures ja previstes a l'entorn del riu Besòs per millorar el reaprofitament de les aigües residuals d'aquest riu. Entre aquestes, hi ha les noves potabilitzadores de Montcada i Reixac i el Bon Pastor. Ara com ara, s'estan construint sis nous pous per poder bombar aigua del riu -tres a Montcada i Reixac i dos al Bon Pastor-, que estaran enllestits "aviat", segons la portaveu. El Govern també ha informat que tirarà endavant l'ampliació de l'actual Central del Besòs, operada per Aigües de Barcelona. "Una ampliació del tot necessària i que ha de servir per donar resposta a la regeneració del Besòs", ha afirmat.
Finalment, en preguntar-li si el nou Govern mantindrà les multes als municipis que incompleixin amb els topalls de consum d'aigua, Paneque ha subratllat que el nou executiu el que vol és "col·laborar amb lleialtat institucional" i per això "l'àmbit de les sancions no està recollit". De fet, ha subratllat que les sancions que va començar a tramitar l'anterior govern es van "congelar" a l'espera que els municipis puguin millorar la seva xarxa. "Als ens locals se'ls ha d'ajudar amb inversions", ha insistit.