El ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dimarts la llei de creació del registre de transparència i control del patrimoni i de les activitats dels càrrecs públics de les Balears, que impulsa el PP, i que suposa liquidar, en el termini de sis mesos, l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció. L'aprovació de la norma ja suposa, en el moment de la seva publicació al BOIB, la supressió del càrrec de director, que fins ara exercia Tòfol Milan. Amb aquesta mesura, Balears es converteix en la primera comunitat que elimina un organisme d'aquestes característiques.
Al marge de l'eliminació de l'Oficina, la norma contempla que les declaracions de patrimoni i activitats dels alts càrrecs passaran a ser parcialment confidencials i que les denúncies no podran presentar-se emparant-se en l'anonimat. De moment, serà un ens dependent de la Conselleria de Presidència qui custodiï els expedients que estan en tramitació. La norma crea el Registre de Transparència com a òrgan administratiu adscrit al Parlament i la Mesa, encarregada d'adoptar les mesures pertinents amb relació als recursos materials i humans que siguin necessaris per al bon funcionament. Aquest registre, diu la llei, tindrà caràcter reservat i, a més, qualsevol accés quedarà registrat.
Els socialistes balears plantegen portar-ho al Constitucional
El PSIB, que ha criticat que el Govern es converteixi en jutge i part, ja ha anunciat que estudia la possibilitat de recórrer la norma al Tribunal Constitucional (TC) i ha acusat el PP d'actuar "per venjança". També ha carregat contra la presidenta del Govern, Marga Prohens, a qui acusen "de no suportar que s'investigués la trama de Campos en la qual podria estar implicada ella i els seus familiars". El portaveu adjunt de la formació, Marc Pons, ha alertat que la llei va més enllà de l'eliminació de l'Oficina Anticorrupció i que suprimeix el règim sancionador, incrementant la sensació d'"impunitat total". Per al socialista, en eliminar les sancions "és igual" falsejar el registre de béns i activitats.
El PP treu el cas Koldo a passejar
El diputat del PP Maurici Rovira, que ha defensat la proposició, ha criticat que el PSIB empri "casos de corrupció de fa molts anys" per a atacar al PP i defensar la vigència del que ha anomenat "oficina socialista de persecució de l'oposició". El popular ha assegurat que les declaracions de béns i activitats continuaran sent "obligatòries i accessibles". El diputat del PP també ha recordat, recorrent a la ironia, que l'Oficina "no va ser especialment brillant" en matèria de prevenció en relació amb el cas Koldo i la compra de màscares.
"Alguns no es van espantar gaire a l'hora de complir ordres per saltar-se procediments, a l'hora de fer compres amb empreses recomanades per alts càrrecs, a l'hora d'oblidar-se de reclamar per productes de dolenta i inferior qualitat del comprat, per a agilitzar el seu pagament malgrat tot, per certificar que tot era correcte quan no ho era, per intentar colar-l'hi a la Unió Europea i oblidar-se de retornar el producte i deixar-lo caducar, per a no reclamar els diners pagats amb tanta agilitat", ha assenyalat.
A l'inici, el ple ha rebutjat sol·licitar, a instàncies de Més per Menorca, un informe al Consell Consultiu amb relació a la custòdia, per part del Govern, a través de la Inspecció General de Qualitat, Organització i Serveis de la CAIB, dels expedients actualment en mans de l'Oficina, uns 200.