El Govern considera que no es pot anunciar amb un mes d'antelació l'acabament de l'Estat d'alarma, com va fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha mostrat públicamente la voluntat de no prorrogar aquesta mesura, vigent fins al 9 de maig.
"Com a Govern de Catalunya esperem que, més enllà d'aquest anunci sigui una decisió que es prengui en base de les dades epidemiològiques", ha advertit la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, on ha recordat les oscil·lacions que poden experimentar les dades de setmana en setmana.
Electoralisme
La portaveu del Govern ha apuntat la sospita que es vulgui fer un "ús electoralista" d'aquesta decisió amb la mirada posada a les eleccions del 4 de maig a Madrid i ha reclamat que siguin les dades de la pandèmia les que dictin la mesura.
Segons Budó, el Govern no demana la pròrroga de l'estat d'alarma, com sí ha fet el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, però sí ha lamentat que durant aquest temps, el president espanyol no hagi complert el seu compromís de modificar els mecanismes legals necessaris per tal que les autonomies pugui "afrontar la gestió de la pandèmia de manera generalitzada sense haver d'aplicar un estat d'alarma".
"Per poder gestionar la pandèmia calen unes eines que, en no tenir-les regulades per llei, ens les aporta l'Estat d'alarma", ha argumentat. En aquest sentit, ha recordat que en cas contrari el Govern ha de sotmetre les seves decisions a la consideració del TSJC i que "si no hi ha un estat d'alarma, no hi ha pot haver el toc de queda nocturn, que és una limitació de la llibertat individual important".
En relació a les restriccions de mobilitat en l'àmbit comarcal, que acaben el dia 19 d'abril a les 0 hores, s'ha remès a les dades resultat de la Setmana Santa que tindran ja a disposició les autoritats sanitàries, i ha recordat que el Procicat té damunt la taula peticions del territori per canviar l'abast del confinament, no només de l'àrea metropolitana, sinó també per adoptar aquestes restriccions en un àmbit de vegueries.
Sant Jordi
En relació a la celebració de la Diada de Sant Jordi, ha explicat que, d’acord amb el treball que s’ha fet amb les entitat municipalistes, les activitats autoritzades es dividiran en funció que es tracti de municipis de més o menys 5.000 habitants.
Seran els ajuntaments els que s'encarregaran de dinamitzar la Diada, i es permetrà "zones perimetrades, que estiguin a l’aire lliure, on poder celebrar les diades amb control d’aforament", així com accions concretes, entre les quals ha citat la signatura de llibres amb encàrrec previ.