L'executiu català no es rendeix. El Govern presentarà al juliol una proposta en solitari pels Jocs d'hivern, després del fracàs de la candidatura conjunta amb l'Aragó. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avançat que tancaran "una proposta tècnica en les pròximes setmanes". Tanmateix, no ha especificat si serà per l'any 2030 o el 2034. Després de reunir-se aquest dilluns a la tarda amb alcaldies i consells comarcals del Pirineu, Vilagrà ha assegurat que l'executiu català segueix "treballant per una candidatura quan sigui possible". "Perquè sovint passen girs de guió que no tenim esperats i, per tant, nosaltres estem preparats i la presentarem al COE (Comitè Olímpic Espanyol)", ha dit en roda de premsa. 

 

Un cop la proposta tècnica estigui tancada, "evidentment" que el Govern l'explicarà al territori. A més, ha afirmat que "el territori constata que els Jocs Olímpics són una oportunitat". És per això que "lamenten que no s'hagi formalitzat o no es pugui formalitzar, almenys fins al dia d'avui, aquesta candidatura per al 2030". Recordem que els alcaldes del Pirineu ja van carregar amb duresa contra el govern de l'Aragó per aquest motiu. Igualment, hi ha una altra part del territori que no vol els Jocs d'hivern: la plataforma Stop JJOO va celebrar la cancel·lació de la proposta conjunta. "Hem guanyat", va dir l'organització.

Illa es reuneix amb Lambán

D'altra banda, aquest dilluns hi ha hagut una polèmica trobada a Barcelona. El president aragonès, Javier Lambán, i el líder del PSC, Salvador Illa, han protagonitzat una "reunió de treball" a la seu dels socialistes, uns dies després que el COE cancel·lés la candidatura conjunta. Lambán ha estat assenyalat sovint com el principal responsable del fracàs olímpic, de manera que Vilagrà ha criticat Illa per reunir-se amb ell: "Creiem que el que ha de fer el PSC en aquests moments és defensar els interessos de Catalunya i sobretot els interessos del Pirineu".

TUIT Salvador Illa con Javier Lambán
Salvador Illa amb Javier Lambán / @salvadorilla

Sembla que la trobada entre Lambán i Illa ha estat fructífera. Si bé no sabem què ha passat a la reunió, és veritat que el president aragonès ha parlat amb un to molt diferent del to incendiari que manté sovint. "Quan passi el temps i es recuperi la calma i tots tornem a enfocar amb sensatesa el futur olímpic del Pirineu, fem-ho partint de zero i pensant en el Pirineu", ha apuntat. De fet, ha dit que "mai" pensarà en "uns jocs estrictament aragonesos". "Tal vegada seria interessant que s'incorporés Navarra", ha afegit.