El Govern també ha rebutjat la proposta espanyola de repartiment de menors migrats, després que Junts s'oposés a incloure Catalunya en el repartiment proposat pel Ministeri de Política Territorial —dirigit per Ángel Víctor Torres—. En un comunicat d'aquest dijous, l'executiu català ha estat clar: "No podem acceptar la proposta en els termes que s'ha plantejat".

"Concretament, es considera que no dona la resposta adequada a les circumstàncies amb què es troba la Generalitat a l'hora de gestionar aquesta qüestió", ha argumentat el Govern, que ha afegit que manté la "interlocució" amb el govern espanyol perquè s'introdueixin tot un seguit d'aspectes en el text de Política Territorial. Concretament, s'esmenten quatre peticions per modificar la proposta de repartiment de menors migrats no acompanyats.

Les 4 peticions del Govern

D'una banda, l'executiu català ha demanat "que es reconegui la singularitat de Catalunya en l'acollida dels menors estrangers, que inclouen nouvinguts no només procedents de les illes Canàries, Ceuta i Melilla, sinó també d'altres territoris de l'Estat". D'una altra, ha exigit "que el text, tant en el fons com en la forma, respecti les competències catalanes exclusives en matèria d'infància i s'eviti la imposició unilateral de l'Estat en el repartiment dels menors". A més, el Govern vol "que es garanteixi un sistema de repartiment just i equilibrat amb uns criteris i transparents entre els diferents territoris". Finalment, "que l'Estat assumeixi el finançament d'aquestes acollides que respongui a les circumstàncies reals que té Catalunya".

La reacció del Govern arriba després que Junts s'hagi oposat a incloure Catalunya en el repartiment de menors immigrants a l'Estat. La situació és la següent: les Canàries pateixen una sobrepoblació de menors immigrants que arriben a les illes i ha reclamat al govern espanyol que faci un repartiment d'aquestes persones per tot el territori estatal. Davant d'això, Junts s'hi ha oposat perquè en vol tenir les competències i perquè, a més, Catalunya és un dels territoris amb més immigració: l'octubre passat, va rebre 2.000 dels 7.000 immigrants redistribuïts a tot l'Estat des de les Canàries. En aquesta línia, els independentistes, capitanejats al Congrés per Míriam Nogueras, han assegurat que mantenen viva la negociació amb l'executiu estatal per delegar a Catalunya les competències en immigració.

 

Imatge principal: un dels menors rescatats a les Canàries el passat divendres 21 de juny / Efe
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!