Els dos crims que es van produir durant la nit de Sant Joan a Barcelona (on un home va morir degollat al passeig Joan de Borbó) i a Girona (on hi va haver dues víctimes mortals en un tiroteig a l'Hospital Trueta) han tenyit de negre la diada i han obert un debat sobre l'estat de la seguretat al país. La portaveu del Govern , Patrícia Paja ha assegurat aquest dimarts que tot i aquestes tres víctimes mortals el dispositiu de seguretat que s'havia desplegat arreu de Catalunya era "adequat i proporcionat" i ha demanat que el debat que s'està estenent arran després d'aquestes morts es faci sempre evitant l'alarmisme i el racisme, ja que, ha apuntat, aquest només farà créixer la ultradreta. Sense anar més lluny, Vox ha convocat una protesta aquest dimarts contra l' "onada d'inseguretat" en la que participarà el seu líder, Ignacio Garriga, davant a la Plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat.

Plaja també ha insistit que aquests dos crims amb tres víctimes mortals en un Sant Joan que no guarden cap relació entre ells i també que no tenen res a veure amb la celebració de la revetlla en si mateixa: "Els dos crims haurien pogut succeir la nit de Sant Joan o qualsevol altra. Cal afrontar un debat, però amb dades i propostes a la mà i des de la calma", ha reiterat la portaveu del Govern, que també ha anunciat que el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena participarà de la Junta de Seguretat extraordinària que ha convocat l'Ajuntament de Girona després del tiroteig. 

Crida a la calma a Girona i preguntes per al ministre 

Per la seva part, l'alcalde d'aquesta ciutat ha fet una crida a la calma. En una entrevista a RAC1, Lluc Salellas s'ha preguntat com pot ser que hi hagi kalàixnikovs a una ciutat com Girona. En aquest sentit, ha llançat una dura crítica contra el govern espanyol i, més en concret, contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha instat a donar explicacions sobre el tràfic d'armes. Ha defensat que el més greu de tot és que el principal sospitós tingués a mà un subfusell d'assalt. "Qui ho permet? Com és que els cossos de seguretat de l'Estat no actuen bé davant un fenomen com és el tràfic d'armes?", s'ha qüestionat.

Sobre el principal sospitós —un traficant d'armes conegut per la policia amb nombrosos antecedents—, el batlle gironí ha denunciat que no s'explica que estigui en llibertat. "Entenc que ha passat per processos judicials, i que a partir d'aquí el sistema dictamina si pot estar al carrer a partir de lleis i normatives", ha afirmat. Amb tot, ha criticat que tingués al seu abast un subfusell d'assalt AK-47. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!