Per segon any consecutiu Catalunya apareix com el territori amb el percentatge més baix d’execució dels pressupostos de l'Estat. Només s’han executat un 42,9% de les inversions previstes per al 2022, segons les dades de la Intervenció General. Davant d'aquesta constatació el Govern ha acordat a la reunió d'aquest dimarts del Consell Executiu reclamar a l’Estat els 5.029 milions d’inversió pressupostada i no executada entre els anys 2015 i 2022. Amb tot, el Govern de Pere Aragonès no condiciona el suport d'ERC als pressupostos de l'Estat de l'any vinent al compliment d'aquesta exigència. L'executiu argumenta que el vot depèn dels grups parlamentaris.
A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que la Generalitat exigirà explicacions a l'Estat sobre aquesta falta de compliment dels compromisos recollits als pressupostos i exigirà una transferència que compensi aquesta inexecució, a més de requerir que s'accelerin les encomanes de gestió de les inversions de l'Estat a la Generalitat.
"La inversió pública és imprescindible no només per a les persones sinó també per a les empreses i condiciona el creixement del país", ha retret la portaveu, que ha insistit a reclamar que es publiquin totes les dades sobre inversions a Catalunya.
Proposta de finançament
Segons l'Informe General de l'Administració de l'Estat, la inversió executada a Catalunya va ser de 947 milions d'euros l'any 2022, la qual cosa representa el 42,9% del que s'havia pressupostat. Això equival a un 10% de la inversió al conjunt de l'Estat, és a dir, per sota del pes de Catalunya en el PIB (19%) o en població (16%).
El Govern s'ha pronunciat també sobre la proposta d'una vintena d'entitats catalanes que reclamen la reforma del sistema de finançament autonòmic. Plaja s'ha congratulat de la iniciativa i ha explicat que el Govern treballa en una proposta singular de finançament que, en qüestió de setmanes, presentarà. Ha insistit que és "imprescindible un finançament singular que acabi amb el maltractament" que pateix Catalunya a conseqüència de l'actual model que la condemna "a pagar molt més del que rep en serveis".
Comuns: interessos partidistes
Durant la roda de premsa, la portaveu s'ha referit també a la decisió dels comuns de presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat arran del compromís d'ERC amb el PSC sobre el projecte Hard Rock. Ha lamentat que es tracti d'una "mala notícia per a Catalunya" i l'ha atribuït a "interessos partidistes" del grup de Jéssica Albiach tot i que ha insistit que la negociació continua "viva". "Si realment volen aprovar els pressupostos, s'acabaran aprovant, perquè hi ha una negociació en marxa. Si els comuns tenen la voluntat real que Catalunya tingui uns bons pressupostos i que els mestres, metges i hospitals tinguin uns bons pressupostos, aquests pressupostos tiraran endavant", ha emplaçat la portaveu, que ha insistit que hi ha també converses obertes amb altres forces del Parlament.
Plaja ha subratllat que no hi ha marge per negociar la carpeta Hard Rock i que el Govern es limita a fer el que li pertoca davant qualsevol projecte que segueix els tràmits que fixa la llei i que, per tant, no pot ser la raó per la qual els comuns no facin costat als comptes. Segons la portaveu, la construcció d'aquest complex no depèn de l'executiu i no és un projecte amb el qual el Govern se sent identificat, perquè no és el seu model de negoci, però "no hi ha marge".
Pagesia
Pel que fa a les reivindicacions dels pagesos, que aquest dimarts ocuparà un ple monogràfic del Parlament, la portaveu ha explicat que no hi ha data concreta sobre en quin moment es podrà adoptar les mesures per simplificar, tal com reclamen, els tràmits burocràtics que es veuen obligats a dur a terme. Pel que fa al canvi de nom de la conselleria d'Acció Climàtica, que també reclama el sector per tal de recuperar els noms d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, ha assegurat que el Govern "l'acull, l'escolta i la farà efectiva", però no el considera un tema urgent, tot i ser important, per la qual cosa, l'executiu ho deixarà en mans del Parlament. "El nom no fa la cosa", ha reblat.
En relació amb la sequera que pateix Catalunya, la portaveu ha descartat de nou la possibilitat de plantejar un transvasament d'aigua de l'Ebre. "El Govern descarta plenament el transvasament", ha assegurat la portaveu que ha insistit que el Govern té altres inversions en marxa per impedir que el 2030 no sigui la pluja la que determini la quantitat d'aigua de què pot disposar Catalunya.
Amnistia: com més aviat millor
Plaja s'ha referit també a les negociacions al voltant de la llei d'amnistia, la tramitació de la qual es tornarà a sotmetre a votació en comissió al Congrés aquest dijous, després que el passat 30 de gener Junts va tombar el text. Ha titllat aquesta llei de "bona i necessària" i ha advertit que "no es pot perdre més temps, i no es pot donar avantatge a aquells estaments que la volen torpedinar". "Com més aviat millor", ha reclamat, assenyalant les persones que s'hi podran beneficiar, atès que, segons ha subratllat, és una llei "robusta i solvent".