El Govern reclama "responsabilitat fiscal a les empreses" davant l'impost a les energètiques de l'executiu de Pedro Sánchez. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, responia així aquest dimarts a les queixes de les empreses que han advertit que la decisió de l'executiu espanyol de fer permanent aquest impost pot posar en risc una inversió de 1.100 milions d'euros al Camp de Tarragona. De fet, segons ha avançat ON Economia, Junts ha fet saber que no té intenció de fer costat a aquesta mesura, la qual cosa obligarà l'executiu de Sánchez a buscar suports entre els escons del PP.

L'impost sobre les energètiques es va incloure en la llei de mesures extraordinàries del 2023 per afrontar els efectes del conflicte a Ucraïna i tenia una durada de dos anys, que finalitza aquest mes de desembre. Això no obstant, a finals de l'any passat, l'executiu de Sánchez va acordar treballar per convertir-lo en permanent i ha inclòs aquest gravamen entre els plans fiscals que ha fet arribar a la Comissió Europea.

Crida a la responsabilitat

Paneque ha assegurat que el Govern escoltarà i acompanyarà les empreses per crear un marc estable per a les inversions, però ha llançat una crida a la responsabilitat fiscal i ha insistit a situar la polèmica per la decisió de l'executiu espanyol en un marc més general sobre rebaixes fiscals, tot i que en aquesta cas no es tracta d'una rebaixa sinó de fer permanent una mesura que era extraordinària. "És interès prioritari d'aquest Govern no només mantenir les inversions industrials, treballar per descarbonització, l'electrificació... Hi ha moltes maneres d'acompanyar les inversions a Catalunya i no totes passen per rebaixes fiscals", ha advertit la consellera que ha subratllat que ha d'haver-hi una fiscalitat justa però també una millora del finançament.

En cas que la mesura tiri endavant, Repsol, que arran de la creació d'aquest impost extraordinari va deixar en quarentena les inversions que tenia previstes, podria optar per deixar d'invertir 1.100 milions d'euros a Tarragona en un dels seus més ambiciosos plans d'economia circular i transició energètica. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Paneque ha admès que la decisió de l'executiu espanyol de convertir en permanent l'impost a les energètiques va estar present a la nit de l'empresari que es va celebrar dilluns al vespre i que el president, Salvador Illa, va escoltar les queixes dels empresaris en aquest sentit.

Reunions amb els grups

Sílvia Paneque s'ha referit també a la ronda de reunions que el president ha convocat amb els grups parlamentaris. En referència als retrets de Junts, que ha titllat d'anomalia democràtica que Illa no s'hagi reunit amb Carles Puigdemont com amb la resta d'expresidents i que hagi celebrat trobades abans amb altres institucions, com el Rei Felip VI abans que amb els grups parlamentaris, la portaveu del Govern ha assenyalat que "amb aquestes reunions es dona compliment a les relacions que el president vol tenir tant en l'àmbit d'expresidents com els amb els grups parlamentaris".

La portaveu ha destacat que la trobada mostra la relació de normalitat institucional i ha mostrat la confiança que es desenvolupin amb aquesta "voluntat d'avançar i teixir acord amb els grups".

Paneque ha explicat que la ronda de contactes amb els grups dona compliment a un compromís adquirit pel president en el debat de política general i es convoca amb la voluntat de buscar acords més enllà dels grups de la investidura, ERC i Comuns. "Hi ha qüestions que superen allò que és una legislatura i sí ens agradarà teixir acords més amplis que vagin més enllà de pactes d'investidura", ha assenyalat la portaveu, que s'ha referit a "reptes d'àmbit nacional". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!