El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s'ha reunit amb la secretaria general d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social, Milagros Paniagua San Martín, del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. En aquesta reunió el conseller ha reclamat la gestió per part de la Generaltat de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per donar compliment a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. En l'article1 165 de l'Estatut es reconeix que la Generalitat té les competències en la gestió de pensions no contributives, com és el cas de l’IMV. "No hi ha cap impediment legal per a la cessió de la gestió de l’IMV, es tracta d'una qüestió de voluntat política", ha defensat Campuzano.
El conseller de Drets Socials ha insistit a assenyalar que Catalunya necessita tenir el mateix conveni que té el govern espanyol amb el País Basc i Navarra, en el qual s’ha cedit la gestió de l’IMV a aquests territoris, exposant motius de millora i eficiència en la gestió d’ambdues rendes, l’IMV i la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Des de la Conselleria s'afirma que aquesta concessió agilitzaria i facilitaria els tràmits a la ciutadania, la gestió conjunta d’ambdues prestacions evitaria errors com els problemes de pagaments que ha tingut darrerament l’IMV.
Si bé el Ministeri encara no ha donat una resposta taxativa, les dues administracions s’han instat a crear, en els pròxims dies, un grup de treball per explorar un possible conveni per resoldre la convivència entre les dues rendes bàsiques que hi ha a Catalunya, l’IMV i l'RGC.
L'IMV no està funcionant a Catalunya
El passat 30 de novembre, Carles Campuzano va apuntar que l'Ingrés Mínim Vital "no està funcionant" a Catalunya. Hi va fer en el marc de la seva compareixença al Parlament, on ha lamentat que "tot i tractar-se d’una bona idea" presenta un problema d’encaix entre dues legislacions "que pretenen obtenir un mateix objectiu". Justament allà va anunciar la seva reunió amb el Ministeri per tal de demanar aquestes competències com el País Basc o Navarra.
Aquella va ser la primera compareixença a la comissió de Drets Socials d'ençà que és conseller. Campuzano va fer una primera radiografia general de la situació a Catalunya destacant que durant els darrers anys s’ha anat encadenant els efectes de les diferents crisis, com la del 2010, recentment la de la covid i, actualment, la generada per la guerra d’Ucraïna, que ha disparat els preus i el cost de la vida a les famílies, sobretot aquelles més vulnerables. "En una societat cada vegada més complexa el repte és viure junts, cal diàleg social, cívic i polític", va assenyalar.
Bona part de les crítiques van anar encaminades a l’Estat espanyol, a qui el conseller va acusar de ser responsable de bona part de l’infrafinançament que pateix el Departament. "Calen respostes a curt termini, però també cal posar l’accent en els límits de l’actual govern català que no pot gestionar certs aspectes fonamentals com les polítiques fiscals, la seguretat social, o la regulació del treball", va sentenciar.