El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller de Territori, Damià Calvet, han defensat aquest dimecres la liquidació del contracte de la concessió de la gestió de l'aigua a Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i han avisat que l'executiu demanarà autorització judicial per recuperar les instal·lacions si Acciona, empresa concessionària, s'hi nega. Segons el govern, ATLL està fent un "ús abusiu del dret" amb la seva reclamació.
Així ho han defensat en una compareixença a la comissió parlamentària de Medi Ambient i Sostenibilitat on han informat també sobre els càlculs econòmics del retorn de la concessió. La sessió arriba després el Govern acordés l'any passat reprendre la gestió pública d'ATLL. Havia de fer-ho ja des de l'1 de gener de 2019, però Acciona ha portat el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
En aquest sentit, Aragonès ha advertit que si l'empresa concessionària no entrega les instal·lacions i el Govern no pot assumir el servei de gestió de l'aigua, "demanarà autorització judicial per recuperar" la gestió. Així, ha defensat que l'executiu "esperarà a la resolució del procediment judicial abans de continuar amb el desnonament administratiu" a ATLL, però també ha remarcat que l'executiu demanarà autorització judicial si Acciona es nega a lliurar la gestió. El 5 de febrer hi ha convocada una vista al TSJC per resoldre la petició de cautelars feta per la concessionària.
"ATLL fa un ús abusiu del dret"
Sobre la reclamació d'Acciona, també n'ha parlat el conseller Calvet, que ha denunciat que ATLL està fent un "ús abusiu del dret", ja que ha recordat que el Tribunal Suprem va anul·lar el febrer de 2018 el contracte d'externalització de 2012, i ha opinat que la indemnització que reclama per la liquidació d'aquest contracte és "absolutament desproporcionada". En aquest sentit s'ha compromés a fer una liquidació justa però també a vetllar per no haver de pagar "ni un euro més" del que correspongui.
Tot i això, s'ha mostrat convençut que els tribunals els acabaran donant la raó i ha assegurat que el Govern està "determinat que la gestió de l'aigua sigui pública". En aquest sentit, ha defensat que la creació de l'ATL pública ha estat "correcte" i que s'estan fent "totes les passes que corresponen". "Sabem que no serà un camí fàcil. Sabem que la societat concessionària ho recorrerà tot als tribunals però el Govern seguirà responent amb rigor i seriositat per defensar els interessos de les catalanes i els catalans, amb estricte compliment de la llei", ha afegit.
En aquest sentit, Calvet s'ha mostrat "satisfet" de com s'està duent a terme el procés de liquidació del contracte i ha defensat que es fa amb "molta tranquil·litat, prudència i fredor burocràtica". "La gestió de l’aigua torna a ser pública perquè així ho ha decidit aquesta Cambra" ha defensat.
Crítiques de l'oposició
Els grups de l'oposició, per la seva banda han qüestionat, cadascú des de la seva òptica i amb els seus matisos, com està gestionant el Govern aquest cas. Ciutadans ha defensat que ATLL es va "malvendre" i es va fer "corrent" per tapar un "forat" econòmic del Govern a l'època de la crisi i les retallades, i que ara estem "pagant" aquest "nyap". El PSC, en un sentit similar, ha defensat que el Govern ha fet una "puntada de peu endavant" i ha criticat que "ningú assumeix" responsabilitats.
Per altra banda, els comuns i la CUP han estat molt crítics amb la privatització de l'any 2012 i han criticat que s'estigui "justificant". En aquest sentit, els comuns han qualificat la venda d'ATLL de "vergonya nacional" i de "barroera" i han demanat al Govern ser "valents" i no deixar que "una empresa privada us vacil·li a la cara". La CUP, per la seva banda", ho ha titllat de la "privatització més gran que s'ha fet mai en aquest país" i ha defensat que s'han atacat els drets de la ciutadania.
Finalment, el PP ha defensat que part del problema de l'externalització va ser "la mala gestió de la sequera" en època del tripartit feta per ICV i ha posat en dubte que la gestió pública sigui la millor solució.