Milers de persones —170.000 segons l'organització, i 22.000, segons la Guàrdia Urbana— es van manifestar aquest dissabte pels carrers de Barcelona per exigir abaixar un 50% els lloguers i mesures per accedir a habitatges assequibles. Una de les primeres veus polítiques que ha valorat la protesta va ser la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, que en una publicació al seu compte de X reconeixia que existeix una "emergència habitacional" i defensava la necessitat de més habitatges públics per a aconseguir lloguers assequibles. En una entrevista aquest diumenge a RAC1, la portaveu del Govern ha reiterat aquest missatge "ahir vaig veure l'expressió d'un malestar que ve d'una situació d'emergència. L'habitatge és el principal problema dels catalans i un dels principals reptes que aquest Govern ha de resoldre".
Des del Sindicat de Llogateres amenacen amb una vaga de lloguers si "els rendistes i els polítics no abaixen els preus". "No és fàcil i ens hem d'organitzar bé", va afirmar Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, just abans de començar la manifestació. En aquest sentit, Paneque s'ha posicionat en contra d'aquesta hipotètica vaga de lloguers: "No és el camí del Govern. No hi ha recorregut de negociació. Hem d'assegurar 15% d'habitatge públic perquè les famílies puguin accedir a un habitatge assequible. Hi abocarem tots els esforços i recursos per la manca de parc de la situació actual".
Ampliar el parc d'habitatge públic
Paneque ha recordat el compromís del Govern de Salvador Illa d'augmentar el parc d'habitatge públic en 50.000 pisos d'ara fins al 2030. "Aquest és el problema de fons. Tenim un parc d'habitatge del 2% per falta d'acció durant els últims anys, i és absolutament insuficient. El nostre objectiu és arribar a un 15%". A més, ha assenyalat que treballen en mesures complementàries per fer l'habitatge més accessible, com la limitació dels preus a les zones tensionades o la mobilització de pisos buits. Tanmateix, ha negat que existeixin 400.000 pisos en els quals no viuen famílies.
Paneque ha afirmat que ja s'han reunit amb el Sindicat de Llogateres: "Els hem traslladat que l'aprovació dels pressupostos incloure un règim sancionador per ajudar a determinar que els lloguers de temporada siguin temporals i no una via d'escapament de lloguers regulars". Sobre les reivindicacions i propostes que es van fer durant la marxa de dissabte per part del sindicat com una rebaixa del 50% del preu del lloguer, la consellera ha assegurat que "hi ha recorregut" per posar-se d'acord. "Amb les nostres polítiques i l'ampliació del parc d'habitatge podem assegurar que les famílies no hagin de destinar més d'un 30% dels ingressos a mantenir un habitatge, de lloguer o propietat". La consellera també ha destacat la presència de molta gent jove a la manifestació i ha recordat una de les mesures que el Govern va aprovar per facilitar l'emancipació "confio en l'ajuda del 20% per poder adquirir habitatge de segona mà a menors de 35 anys. Aquesta és una línia molt interessant".
Situació "insostenible"
Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, també ha parlat a RAC1 i preguntada precisament sobre si la possibilitat de dur a terme una vaga de lloguers, ha afirmat que "no n'estem tirant cap a una vaga de lloguers, amb l'esforç titànic que suposa, no perquè ens vingui de gust, sinó perquè davant la mena de declaracions que segueix el partit socialista que governa a Barcelona, a Catalunya i l'estat, no ens deixem cap altra alternativa". En aquest sentit, ha detallat que les 4 propostes que fan des del sindicat van encaminades a aconseguir una "retallada dràstica" dels lloguers a curt termini "és el que necessitem". Arcarazo ha reivindicat que "50.000 pisos no serviran per abaixar el lloguer, i a més que el problema per pagar el lloguer el tenim aquest mes, no d'aquí a 27 generacions, que realment és el que tardarem a tenir un parc públic decent. Si els poders públics segueixen sense prendre mesures, haurem de ser nosaltres que les prenem".
Sobre la manera de fer efectiva aquesta vaga, ha assenyalat que existeixen diverses formes de fer una vaga de lloguers, però que no és una cosa "es convoqui d'un dia per l'altra". Així doncs, la portaveu del sindicat de Llogateres ha apuntat que "si es convoca una vaga, és per guanyar-la, i per tant cal tenir una caixa de resistència molt forta, un equip tècnic preparat, i sobretot, moltíssima gent, disposada a fer-la. Cal tenir un nombre de persones tan gran que col·lapsin jutjats, policia i tots els matons que vulguin aturar-la".
Arcarazo ha lamentat la inacció del Govern i ha indicat que el més greu és que "un sindicat que fa 7 anys que fa propostes legislatives, que s'ha reunit amb polítics explicant les polítiques necessàries "s'han de veure abocat a anar cap a una vaga de lloguers. En aquest sentit, ha criticat "com pot ser que surtin al carrer 170.000 persones, i vingui la consellera a fer la mateixa proposta que va fer Montilla fa 10 anys. 50.000 pisos de debò?, això és tot el que poden oferir-nos? És una vergonya". La portaveu del sindicat ha recordat que "ens estem deixant la meitat del sou en pagar el lloguer, és a dir, de les 8 hores que treballem, 4 se'n van a rendista. I això és el que ha dit la responsable en matèria d'habitatge?