El Govern ha presentat un recurs contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspèn cautelarment el decret de règim lingüístic que blinda el català com a llengua vehicular a l'escola. En concret, és la norma que el Govern va impulsar per evitar la imposició judicial del 25% de classes en castellà a les aules. En l'escrit, l'executiu defensa que no hi ha motius per dictar mesures cautelars perquè el decret no suposa un dany real i efectiu a l'alumnat. L'executiu el va aprovar el passat 14 de maig per fixar que el català és la llengua "normalment emprada com a vehicular". 

El TSJC va considerar que mantenir la concepció de la llengua catalana com a única llengua vehicular, “sense garantir adequadament l’ensenyament en castellà, s’oposa en principi als paràmetres interpretatius exposats”. El TSJC recordava en el seu escrit diverses sentències concretes sobre la necessitat de garantir el 25% de castellà en diverses escoles i ja avança que aquest decret “dona cobertura a accions educatives que puguin situar en una posició marginal la llengua castellana en l’ensenyament, ja que únicament es garanteix la posició prevalent i vehicular del català i, si és el cas, de l’aranès”. D’aquesta forma, afegia que “s’intensifica el model únic immersiu d’ensenyament gratuït per a tots els alumnes”.

Recurs del Govern

El recurs presentat pel Govern recorda al TSJC que l'adopció de mesures cautelars ha de ser especialment restrictiva per suspendre disposicions de caràcter general, com la norma impugnada, que desplega normes plenament vigents com la Llei d’Educació de Catalunya, el Decret Llei 6/2022 o la Llei 8/2022. I el Govern es mostra plenament convençut de la legalitat del Decret 91/2024. En aquest sentit, assegura que la suspensió cautelar no suposa cap problema respecte a la revisió dels projectes lingüístics dels centres. Així doncs, segons apunten es tracta, d'un procediment recollit al Decret Llei 6/2022 i que el Departament d’Educació seguirà duent a terme, tal com queda reflectit als documents de gestió de centre que contenen les instruccions pedagògiques d’inici del curs 2024-2025. Per últim, també mostren el seu rebuig contra la suspensió cautelar del decret sencer quan, en tot cas, considera que les mesures cautelars s'haguessin pogut limitar als articles on el tribunal apreciés vulneracions de drets.

En paral·lel, Plataforma per la Llengua ha anunciat que també recorrerà la suspensió del TSJC i ha emprès noves accions legals per irregularitats en el cas. L'entitat farà públics tots els detalls del recurs aquesta tarda, a les 17:00 hores a la seu de l'entitat a Barcelona que hi comptarà amb la presència del president, Òscar Escuder, i l'advocat, exjutge i assessor jurídic de Plataforma per la Llengua, Ramon Llena. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!