El val escolar s'ampliarà als alumnes d'ESO el pròxim curs i tindrà un valor de 70 euros per als alumnes de primària i de secundària, segons ha avançat aquest diumenge TV3, que afirma que aquesta mesura és una de les que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, presentarà en el marc del debat de política general que se celebrarà al Parlament a partir de dimarts. La mesura va encaminada a universalitzar el val escolar, iniciativa qüestionada perquè com que no té en compte el nivell de renda de les famílies beneficia les que tenen més ingressos.

Aquest curs escolar vigent la mesura s'ha aplicat només als estudiants de primària per valor de 100 euros. Segons el Govern, als 460.000 alumnes de primària de les escoles públiques i concertades s'hi sumaran els 330.000 estudiants de secundària. Així doncs, s'arribarà a uns 790.000 en total. L'objectiu és universalitzar la mesura i suposarà un augment de la despesa de l'any anterior, fins als 55 milions d'euros. El president Aragonès també informarà el Parlament que el valor del val serà de 70 euros, tant pels alumnes de primària com pels de secundària.

Aquesta extensió del val escolar arribarà a un total de 790.000 estudiants, ja que als 460.000 alumnes de primària se'ls sumaran els 330.000 d'ESO. Aquesta mesura representa un augment de la despesa per part del Govern, amb un pressupost que arriba als 55 milions d'euros, tot amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de la inflació i l'augment dels preus en les famílies i ajudar-les amb les despeses relacionades amb l'escolarització. El val escolar permetrà als estudiants adquirir material de papereria, llibres de text, calculadores, motxilles i jocs educatius, de la mateixa manera que ho han fet aquest any els alumnes de primària. Això significa que les famílies podran disposar d'una ajuda significativa per preparar els seus fills per a l'any escolar sense preocupar-se pels costos addicionals.

A més a més, el Govern té previst treballar en millores per al pròxim curs, amb l'objectiu de fer que el val escolar sigui més eficient i accessible per a les famílies. Una de les opcions que s'està considerant és la col·laboració amb les Associacions de Famílies d'Alumnes, que ja tenen una feina ben establerta en la gestió de material escolar. D'aquesta manera, les famílies tindran la llibertat de decidir si gasten el val escolar a les botigues acreditades o si opten per fer-ho a través de les associacions. En l'àmbit educatiu, el president Aragonès també té previst intensificar els esforços per col·laborar amb els ajuntaments amb l'objectiu de crear noves places públiques d'escola bressol, una mesura que té com a finalitat millorar l'accessibilitat a l'educació des de les primeres etapes de la vida.