Aquest dimarts se celebrava l'últim Consell d'Afers Generals de la Unió Europea sota la presidència espanyola i tampoc avui s'ha aconseguit aprovar l'oficialitat del català a Europa, un dels elements que Junts va pactar amb el PSOE per la Mesa del Congrés. Aquest incompliment no ha agradat al Govern de la Generalitat, que ha renyat a la Moncloa per no haver complert ni tancat l'oficialitat del català, gallec i euskera: "S'han de posar les piles", ha advertit la portaveu Patrícia Plaja, que els ha recordat que encara que aquest desembre s'acabi el semestre de la presidència espanyola, això no vol dir que s'acabi el compromís del govern de Pedro Sánchez: "Continuarem exigint que facin realitat el que es van comprometre a fer".
"No han aconseguit esvair els dubtes"
Plaja també ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts que el Govern "sabia" que no podia "fiar-ho tot" al govern espanyol, motiu pel qual ha explicat que des de la conselleria d'Acció Exterior també han treballat en aquesta línia i que es continuarà fent: "Toca seguir treballant i exigint", ha resumit la portaveu, que també ha criticat al govern espanyol per no haver aconseguit "esvair els dubtes" que tenien determinats països de la Unió per acceptar l'oficialitat del català. Durant aquests mesos, estats membre com Suècia o Finlàndia han fet públiques les seves reticències i per aconseguir l'oficialitat hi ha d'haver unanimitat. Sense voler posar límits temporals, la portaveu ha insistit que a l'Executiu li hauria agradat que s'hagués arribat a un acord "fa setmanes o fins i tot avui", però s'ha mostrat comprensiva assegurant que el Govern és "conscient dels tempos que hi ha a Europa".
Plaja també ha fet referència en aquesta roda de premsa a l'article que aquest dimarts ha publicat el president Pere Aragonès al diari Financial Times on ha defensat la llei d'amnistia que aquest dimarts comença el seu camí al Congrés dels Diputats. Segons ha destacat la portaveu, en aquest article Aragonès posa el focus sobre la "necessitat d'un referèndum acordat" amb l'Estat i deixant clar que la nova etapa del conflicte s'ha de "centrar ara en com Catalunya podrà votar". Per tot plegat, Aragonès assegura que l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez del PSOE amb els partits independentistes suposa "obrir una nova etapa", tot reclamant valentia al president del govern espanyol. Respecte de la llei d'amnistia, Plaja ha avançat que els serveis jurídics de la Generalitat ja han acabat d'analitzar-la, però que no és feina del Govern decidir si s'han de presentar esmenes o no al text que va registrar el PSOE.
Per altra banda, aquest dimarts el Govern ha aprovat un pla per combatre la pressió estètica que s'allargarà fins al 2026 amb gairebé 70 accions amb l'objectiu que les dones deixin de sentir-se incòmodes o qüestionades pel seu aspecte físic. Plaja ha compartit algunes dades com el fet que fins a un 60% de les dones entre 18 i 24 anys a Catalunya se senten insatisfetes amb el seu cos, un percentatge que es redueix amb edats més avançades però que continua sent per sobre del 50%. La portaveu ha destacat que la proposta del pla ha estat del Departament de Feminismes, però que implica altres conselleries per donar una "resposta coordinada i transversal" a aquesta problemàtica.