El Govern repartirà 28 milions d'euros entre els agricultors per pal·liar els efectes de la sequera en el sector de la vinya, l'horta i la fruita seca. Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, després de la reunió amb representants del sector primari en la Taula Agrària. Mascort ha explicat que es tracta del tercer paquet d'ajudes, però que no serà l'últim, i ha recordat que en total, la Generalitat ha invertit 120 milions d'euros en el sector. "És una quantitat molt important de diners que el Govern aporta amb molt d'esforç", ha dit el conseller i ha afirmat que "la prioritat és que cap productor hagi de tancar per culpa de la sequera".
Mascort subratlla que els ajuts són "un coixí per garantir la supervivència" dels conreus
El conseller ha subratllat que aquests ajuts, que es repartiran entre setembre de 2023 i inicis de 2024, estan pensades com "un coixí per garantir la supervivència" de les explotacions i que han de "complementar" la compensació econòmica que els pagesos cobren de les seves respectives assegurances, però que en cap cas es poden considerar equivalents als ingressos que tindrien en un escenari sense sequera.
Així, el sector de la vinya rebrà fins a 45.000 euros per explotació professional, l'horta en rebrà 70.000 euros per explotació i en el cas de la fruita seca, es repartiran 92 euros per hectàrea pel conreu d'ametlla i de 184 euros per hectàrea en el cas de l'avellana, pensats com un complement a l’ajut del ministeri d’Agricultura per ambdós conreus i també s'afegiran les nous i el festuc. D'altra banda, el quart paquet de mesures es destinarà als conreus de garrofa i oliva.
El coordinador nacional d'Unió de Pagesos de Catalunya, Joan Caball, ha agraït les ajudes del Govern i ha valorat negativament que "el Ministeri d'Agricultura no s'adapti a la realitat de la sequera que han patit els agricultors i els ramaders" catalans. Amb tot, ha demanat al conseller Mascort que en el futur es tinguin en compte altres sectors.
Davant aquells que reclamen disminuir els regadius, Caball ha dit que "produir alimentació sense aigua a una zona mediterrània és impossible" i ha explicat que el sector no ha pogut regar perquè no hi havia aigua als pantans. En aquest sentit, ha reclamat fer una millor gestió de l'aigua i ha carregat contra la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per no haver fet una millor planificació des de l'inici de l'any. El president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Joan Carles Massot, ha celebrat les ajudes i ha assegurat que en el futur s'haurà d'"invertir més en investigació i eficiència de reg".