La resposta del Govern al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pel seu discurs d'aquest dimarts per tancar l'any no s'ha fet esperar. Fonts del Govern han asseverat que aquest seguirà "avançant en l'àmbit de la desjudicialització que encara queda pendent i en la carpeta de l’autodeterminació que ha de portar Catalunya a tornar a votar en un referèndum". El president espanyol ha tornat a tancar la porta al referèndum acordat que ahir va demanar, de nou, el president de la Generalitat, Pere Aragonès: "Podran reclamar el que vulguin però no es produirà", ha assegurat durant la roda de premsa a La Moncloa.
Sánchez ha afirmat que la taula de diàleg és una "eina útil" per vehicular l'"agenda del retrobament", i també ha destacat que el debat sobre l'autodeterminació forma part "del passat". Així, ha argumentat que aquest dret no s'encabeix en cap carta magna. De fet, Sánchez ha celebrat que la Constitució es compleixi avui "a tots els territoris d'Espanya, també a Catalunya", i ha subratllat que l'independentisme ja no és una de les preocupacions dels espanyols. Per la seva banda, des de Govern insisteixen que "s'ha comprovat que el diàleg funciona i s'ha avançat en diverses carpetes de la desjudicialització: sedició, reforma de la malversació, tribunal de comptes… Els resultats son públics i notoris".
Canvi de posició en menys d'una setmana?
Si bé aquest dimarts Pedro Sánchez ha presumit de la importància del diàleg amb Catalunya, fonts del seu entorn no deien el mateix fa poc menys d'una setmana. La Moncloa donava per fet que la taula de diàleg entre els dos executius no tindrà lloc en les pròximes setmanes. Coincidint amb l'aprovació de la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica la malversació, l'entorn del president espanyol va considerar el passat 22 de desembre, que el diàleg "ja s'ha consumat". Segons fonts del govern espanyol, la prioritat ara és encarar un any electoral on l'executiu vol fer bandera de les mesures per plantar cara a la crisi. Malgrat l'enquesta del CIS (on el PP retalla dos punts en les mateixes dates en què es va negociar la sedició) l'entorn del president creu que els acords amb ERC no tindran efectes electorals. La unitat de l'independentisme i la unilateralitat, sostenen, són història, i avui a Catalunya es compleix la Constitució.
Precisament aquest dimarts, les citades fonts del Govern han assumit ja que la negociació formal no es reprendrà fins el 2023. Des de Palau consideren que l'executiu espanyol s'ha tensat per tot el que ha passat a Madrid com a conseqüència de la reforma del Codi Penal, inclosa la crisi institucional per la renovació del Consell General del Poder Judicial. I que, per aquest motiu, La Moncloa no ha complert amb reunir de nou la taula de diàleg abans d'acabar el 2022, tal com es va acordar al juliol.
El discurs d'Aragonès
Aragonès va fixar aquest dilluns el 2023 com l’any per donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat. El president del Govern va insistir, en el missatge institucional per Sant Esteve, en el referèndum acordat amb l'Estat per resoldre el conflicte polític. L'endemà d'aquest discurs, Sánchez li ha tornat a tancar la porta.