L'acord de legislatura i la constitució del nou Govern s’han acabat convertint en una prova de foc per al secretari general de Junts, Jordi Sànchez. El número dos del partit ha imposat la seva estratègia de treball, fins al punt de tancar personalment el pacte de legislatura amb el republicà Pere Aragonès. Tot plegat, després d'un trencament de converses per part d'ERC que va disparar el malestar intern a Junts, on se'l feia responsable de la situació.
En aquest context, la designació dels noms que ha proposat com a consellers de JxCat, amb una dràstica renovació en què només repetirà el fins ara responsable de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, l’ha obligat els darrers dies a mesurar forces dins de la formació i a no pocs equilibris.
Artadi
El moviment de la vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, descartant-se per entrar al nou executiu s’ha convertit en una de les imatges més cridaneres del procés intern viscut els darrers dies.
Artadi va argumentar que la seva aposta era seguir encapçalant el grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona i repetir com a candidata a les properes municipals. Això no obstant, el malestar de la portaveu amb l’acord final tancat amb Esquerra, del qual va ser apartada tot i formar part de l’equip negociador, ha resultat tan evident que ella mateixa ha admès públicament les reticències amb el pacte.
Puigdemont
Amb Artadi fora del Govern i una renovació gairebé total de l’executiu, tots i cadascun dels noms que s’integraran al nou gabinet han estat incorporats o consensuats per Sànchez.
Durant la darrera setmana, des que l'anterior dilluns es va anunciar l’acord amb Aragonès, el secretari general ha anat perfilant els seus candidats per al nou Govern en contacte constant amb el president del partit, Carles Puigdemont, i amb un darrer cap de setmana d’intenses negociacions amb els presos polítics del partit a Lledoners.
Puigneró
En contra dels pronòstics que s’havien dibuixat, la rèplica de Junts al lideratge d'ERC dins del Govern, ha recaigut en Jordi Puigneró. El nou home fort de Junts a l'executiu, com a vicepresident i responsable de la macroconselleria de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, és una persona de màxima confiança de Puigdemont i, de fet, abans de les eleccions se l'havia assenyalat com la seva aposta per encapçalar la llista electoral. Això no obstant, després d'amagar amb presentar-se a les primàries, Puigneró va evitar l'enfrontament amb Laura Borràs per encapçalar la candidatura del 14-F.
També forma part de l’òrbita més propera a Puigdemont la futura consellera d’Universitats i Recerca, la diputada gironina i portaveu del grup parlamentari, Gemma Geis.
Turull
Per contra, els presos de Lledoners han patit una baixa clau a l'executiu, Damià Calvet, fins ara conseller de Territori i Sostenibilitat i mà dreta de Josep Rull. Tot apunta que Calvet, gran coneixedor de la política d'infraestructures, assumirà la presidència del Port de Barcelona. També ha quedat descavalcat del nou gabinet un altre dels noms impulsats per Rull amb el darrer canvi a la conselleria d'Interior, Miquel Samper.
De la seva banda, Turull ha vist exclosa la consellera que havia apadrinat per al departament de la Presidència a l'anterior Govern, Meritxell Budo, però ha incorporat en el darrer tram de la negociació dues noves conselleres, la responsable de Justícia, Lourdes Ciuró, i la de Drets Socials, la diputada lleidatana Violant Cervera.
Independents
Paral·lelament, Sànchez ha incorporat al Govern cares noves i independents amb els quals ha aconseguit sorprendre, com el nou conseller d’Economia, Jaume Giró, vist també amb bons ulls a Waterloo, i la nova consellera d’Exteriors, Victòria Alsina.
El setè conseller de Junts, és el nou titular de Sanitat, Josep Maria Argimon, un dels fitxatges estrella anunciats per Laura Borràs durant la campanya electoral.
Batet
No ha entrat finalment a l'executiu un pes pesat de Junts com Albert Batet, que mantindrà a les seves mans el control del grup parlamentari. El dubte que es planteja a la Cambra catalana és qui assumirà el paper de números dos del grup, un cop la portaveu Gemma Geis marxi al Govern. Per aquesta responsabilitat s’assenyala de nou el nom d’Artadi però també el del diputat Josep Rius, molt proper a Puigdemont i que tot i figurar a les travesses ha quedat a les portes del nou gabinet -"de comú acord", segons s'afanyen a subratllar fonts propers-.
Finalment, i en contra dels pronòstics, el grup parlamentari de Junts no viurà cap espantada de consellers cap al Govern, com es preveia quan es va constituir, i mantindrà els exmembres de l'executiu asseguts als seus escons, tret, evidentment, que assumeixin altres responsabilitats en un partit que escalfa ja motors amb la mirada posada a les eleccions municipals.