El referèndum de l'1-O compleix set anys. I l'escenari polític ha experimentat en aquest temps un canvi radical, ja no hi ha majoria independentista al Parlament i encapçala el Govern de la Generalitat un president socialista, Salvador Illa. En aquest context, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha evitat fer cap mena de valoració de la data ni del que representa, ni tampoc un diagnòstic de futur sobre el desllorigador del debat independentista.

Davant les qüestions que se li han plantejat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Paneque s'ha limitat a mostrar el respecte "per les diferents manifestacions que es puguin produir en aquesta data". En ser interrogada sobre el que va representar l'1-O a Catalunya s'ha limitat a assegurar que "el Govern ni qualifica ni deixa de qualificar aquesta data". "No és la nostra funció ni la nostra feina definir-ho", ha subratllat.

Illa i el 12 d'octubre

El gir polític a Catalunya ha estat tan contundent que una de les qüestions que se li ha plantejat a la portaveu en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu és si el president té intenció d'acudir a la celebració del 12 d'octubre. Paneque s'ha refugiat en el fet que l'agenda del president s'anuncia setmanalment, per evitar explicar si té intenció d'acudir o no als actes amb motiu del dia de la Hispanitat. "Quan arribi l'hora, ho anunciarem i podrem fer les valoracions que se'n derivin", ha reblat.

En el que sí que ha insistit és en el fet que el president farà una gira per diferents comunitats autònomes per explicar les bondats del nou finançament autonòmic que ha d'impulsar el seu executiu, tal com es va acordar amb ERC per aconseguir el suport dels diputats republicans a la investidura.

Dispositiu ferroviari

D'altra banda, a la roda de premsa d'aquest dimarts, el Govern ha valorat de manera "raonablement positiva" el dispositiu que s'ha posat en marxa amb motiu de l'inici del tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders. El tall ferroviari afecta les línies R14, R15, R16, R17 i RT2, i durarà cinc mesos. El Govern ha garantit que farà un seguiment diari per donar resposta a qualsevol incidència que es pugui produir i aportar "solucions a la ciutadania" posant a disposició "millores que siguin necessàries". "Mai Renfe o el Govern s'havia enfrontat a un dispositiu tan important i amb una afectació tan important", ha subratllat Paneque.

Precisament avui, el Consell Executiu ha aprovat el nomenament del qui va ser president de Renfe entre el 2018 i el 2023, Isaías Táboas, com a nou president d'Infraestructures de la Generalitat. Táboas, que actualment era secretari general del Consorci de la Zona Franca i que entre el 2010 i 2011 va ser secretari d'Estat de Transports, va ser un dels noms més destacats del gabinet del president José Montilla.

El Govern ha analitzat aquest dimarts l'informe sobre la sequera, que s'ha exposat verbalment al Consell Executiu. La consellera ha insistit a alertar sobre la falsa imatge que provoquen les darreres pluges i que pot fer pensar que s'ha solucionat el problema. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern té capacitat per accelerar les obres vinculades al Besòs i aprovar subvencions de 19 milions d'euros per a la construcció de 90 nous pous d'aigua, però que fins al 2027 no s'hauran acabat les obres que permetran no dependre d'una pluviometria, que es troba en disminució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!