El Govern presidit per Salvador Illa ja ha pres una de les seves grans decisions, i és que renuncia a tenir pressupostos per al 2024 recuperant els que va pactar amb ERC i que no van aconseguir suficients suports al Parlament. L'estratègia de l'executiu d'Illa serà centrar-se a preparar els de 2025, amb la intenció que entrin en vigor el pròxim 1 de gener, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat El Nacional. La decisió es prendrà de forma definitiva aquest dimarts a la reunió del Consell Executiu. Està previst que la nova consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, presenti en la reunió un informe sobre les opcions del nou Govern en matèria de pressupostos. Salvador Illa té clar que ERC i els comuns —que han permès la seva investidura— seran "socis prioritaris" per negociar els nous pressupostos. 

Nous pressupostos

Un dels motius que ha portat Illa a recuperar els pressupostos elaborats pel Govern de Pere Aragonès i pactats amb el PSC, que no van ser aprovats, és que eren expansius, i per tant es podia gastar més, i que ja convencien els socialistes. Segons detalla El Periódico, un altre dels motius és que el projecte de pressupostos del 2024 s'estructurava en les 14 conselleries del govern d'ERC. I ara, l'executiu d'Illa n'ha afegit dues més. Un altre element que s'ha tingut en compte és el calendari. Falten quatre mesos per acabar l'any i rescatar els pressupostos del 2024 suposaria afrontar dues negociacions gairebé consecutives.

En l'aspecte econòmic, la decisió de centrar-se directament a elaborar uns bons pressupostos pel 2025 suposa que no podran ser tan expansius com els pactats entre ERC i PSC per aquest any. I és que Brussel·les ja ha anunciat que recuperarà les regles fiscals que es van relaxar amb motiu de la pandèmia i es tornarà al marge de dèficit del 0,1%. Actualment, la Generalitat no té pressupostos, precisament el rebuig dels comuns va ser el que va desencadenar en l'avançament electoral per al 12 de maig. 

Finançament a Catalunya

La decisió sobre els pressupostos catalans que s'anunciarà formalment aquest dimarts es dona en el marc del debat sobre el model de finançament a Catalunya. Una sèrie de declaracions creuades entre el govern espanyol i ERC van generar polèmica la setmana passada. Mentre que ministra d'Economia i Hisenda, María Jesús Montero, va negar que el model pactat amb els republicans suposi un concert econòmic com el del País Basc o Navarra, els republicans van amenaçar de fer caure els pressupostos. El mateix Illa ha defensat que el pacte PSC-ERC estableix un model de finançament per proveir Catalunya dels recursos que necessita per prestar els seus serveis públics "dins del marc legal actual". En una entrevista aquest diumenge a La Vanguardia, va reflexionar sobre un "horitzó federal" que s'integra “perfectament” en el marc de convivència de la Constitució espanyola. 

Una altra de les patates calentes que s'ha trobat el nou govern socialista és la crisi oberta als Mossos arran de l'arribada i posterior marxa de Carles Puigdemont a Catalunya. La policia catalana ha reconegut una cadena d'errors en el dispositiu del passat 8 d'agost. En un informe adreçat al Tribunal Suprem per petició del jutge Pablo Llarena han confirmat que "en cap cas" preveien que Puigdemont tornés a Catalunya per tornar a marxar.  La nova consellera, Núria Parlon, presentarà aquest dilluns a la tarda la nova estructura del departament d'Interior. Podria fer canvis a la cúpula dels Mossos, com l'anunciat nomenament del major Josep Lluís Trapero com a nou director del cos. De moment, però es tracta només d'una promesa electoral d'Illa.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!