La polèmica que envolta al president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne (Vox), arran que trenques la fotografia d’Aurora Picornell, una víctima del franquisme, ha provocat un terratrèmol polític en les illes, i pot tenir conseqüències legals. El govern de Pedro Sánchez té intenció de portar el cas davant la Fiscalia i interposar una denúncia per un possible delicte d’odi. Així ho ha anunciat Ángel Víctor Torres, ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, abans de comparèixer en la comissió constitucional del Senat. "Des del Ministeri es traslladaran al Ministeri Fiscal els esdeveniments per si aquests poguessin ser constitutius d'un delicte penal d'odi o de qualsevol altra tipificació de l'ordre penal", ha declarat als mitjans en arribar a la Comissió Constitucional del Senat, en què estava citat a comparèixer per donar explicacions de l'actuació del seu ministeri en memòria democràtica.

S'estan estudiant possibles sancions

El govern espanyol ha pres aquesta decisió, segons ha explicat Torres, després que els serveis jurídics del ministeri analitzessin l'actuació de Le Senne al ple del Parlament balear de dimarts passat, en què va cridar a l'ordre i va expulsar dues diputades socialistes de la Mesa per exhibir fotos de republicanes assassinades durant la Guerra Civil i va acabar trencant la imatge de la cosidora sindicalista Aurora Picornell. De la mateixa manera, el ministre Torres ha assenyalat que també s'estan estudiant possibles sancions dins de la llei de memòria democràtica, al marge que el Grup Socialista a les Balears també pot fer un altre tipus d'accions contra aquesta actuació del president del Parlament, com presentar una reprovació o inclús sol·licitar a la Mesa una sanció.

Un rebuig unànime

Gabriel Le Senne, durant el debat de la proposta de Vox de derogar la llei autonòmica de Memòria Democràtica celebrat el passat dimarts, va arrencar una fotografia d'Aurora Picornell de l'ordinador de la vicepresidenta del parlament, la socialista Mercedes Garrido, a la qual va expulsar de la sala davant la seva negativa de retirar les fotografies d'algunes víctimes del franquisme, juntament amb la seva companya Pilar Costa. La seva actuació violenta va rebre una allau de crítiques, no només de l'oposició i els ciutadans de les illes, sinó que el rebuig es va estendre a tot l'estat espanyol. L'endemà, el gabinet de Presidència del Parlament va emetre un comunicat justificant l'actuació del president, qualificant de flagrant infracció l'actuació de Garrido i Costa. A més, sostenia que "el president va intentar retirar el cartell. En cap cas va ser la seva intenció trencar-ho". El mateix Le Senne va afirmar que no va tenir intenció de trencar la imatge, però va justificar l'expulsió de Garrido i de la també diputada socialista Pilar Costa per la seva "actitud provocadora".

 

Fonts de La Moncloa han reconegut a El Nacional.cat que la funció del president d'un parlament és la d'ordenar els debats, i no generar més tensió amb accions violentes. De fet, el mateix ministre Torres ha retret a Le Senne que el seu paper no és el de “fer intervencions polítiques partidàries”, sinó el de moderar i fer que s'alleugi la tensió". Si bé Le Senne va intentar justificar el seu comportament, la seva acció va quedar enregistrada, com destaca el mateix ministre Torres. "L'actuació de dimarts passat l'ha vist tothom, i la Fiscalia haurà de dirimir si constitueix algun tipus de delicte".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!