El Govern extrema les mesures per intentar frenar el rebrot de la Covid-19 i la segona onada de contagis i, tal com va avançar ElNacional.cat, tanca bars i restaurants i només els autoritza a servir menjars per emportar. La restricció entra en vigor divendres i s'allargarà, de moment, fins a finals del mes d'octubre. El Govern destinarà 40 milions d'euros per ajudar el sector. Preveu aprovar dimarts que ve mesures d'ajut directe als establiments de restauració i una línia d'avals extraordinària.

El Govern ho acaba d'anunciar en una roda de premsa que s'ha fet esperar i que ha arribat després d'una extensa reunió amb el sector de la restauració.

La mesura, per tant, mantindrà tancats els interiors dels establiments per consumir i també les terrasses. Només s'hi podrà anar per recollir menjar per endur o productes d'autoconsum fora de l'establiment. Les mesures s'apliquen per "evitar un confinament total", ha dit el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, que també ha admès que són "decisions difícils", però cal que aplicar-les davant el "risc extremadament alt" de contagi. 

Sobre el tancament de bars i restaurants, ha dit que és una "mesura dolorosa però necessària". A més el Govern demana reduir al màxim la mobilitat, limitar les relacions i trobades socials i promoure el teletreball "en la mesura que sigui possible". "La pràctica social fa que es produeixin més contagis", ha afegit Aragonès per justificar el tancament de bars i restaurants.

terrassa terrasses taules borera bar restaurant covid-19 coronavirus - Sergi Alcàzar

Bar

 

Més restriccions

El Govern ha aprovat avui el tancament de bars i restaurants; els serveis d'estètica, excepte les perruqueries; els salons de jocs; els parcs d'atraccions i suspèn les competicions esportives no professionals.

A més, es redueix l'aforament al 30% a comerços, al 50% en equipaments culturals, al 50% i amb cita als gimnasos, i al 50% també als actes religiosos i de culte

Les mesures tornen, en certa manera, a la casella de sortida. Al punt on estàvem el mes de juny, just abans de començar la desescalada. Tot i que segons el Govern els hospitals encara tenen un cert marge i no hi ha col·lapse. Justament s'apliquen per "no posar més estrès en els espais sanitaris". El vicepresident ha remarcat que s'apliquen restriccions dràstiques "per extremar la salut de la ciutadania i salvar vides".

Màxima col·laboració del govern de l'estat espanyol

"Hi ha diverses maneres d'afrontar la crisi. Es pot fer amb una guerra política o guerra de banderes. No ho farem. Serem clars, serem honestos i direm la veritat a la ciutadania", ha dit Aragonès durant la seva intervenció inicial, on també ha exposat que la Generalitat tindrà la màxima col·laboració del govern de l'Estat.