Més estalvi i més infraestructures. Aquesta és la solució a la sequera segons el Govern i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que ha tancat la porta a un transvasament de l'Ebre per fer front a la manca d'aigua que pateix Catalunya. Així ho ha confirmat Mascort durant la sessió de control celebrada aquest dimecres al Parlament, responent una pregunta de Junts per Catalunya. Dies enrere, la secretària del Departament Anna Bernades ja havia avançat que la connexió de la xarxa d'aigua de Barcelona amb la de l'Ebre no forma part del marc de solucions que es planteja el Govern, ja que una infraestructura com aquesta podria afectar la conca de l'Ebre de manera "irreversible". Avui, Mascort ha insistit en la mateixa idea, tot deixant clar que la interconnexió no és la solució. Aquesta, en canvi, passa per reduir encara més el consum d'aigua (que a Catalunya ja és baix) i també apostar per infraestructures com les dessaladores o les depuradores per aconseguir que l'accés a l'aigua no depengui només de la pluja.
La proposta del Corredor de l'Aigua de Catalunya
En els últims dies, l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, creada pels col·legis professionals d’enginyers de camins, enginyers industrials, enginyers agrònoms i economistes, ha llançat una proposta per resoldre situacions puntuals de manca d’aigua i d’emergència, que consisteix a crear un Corredor de l’Aigua de Catalunya unint totes les conques hidrogràfiques a través de la xarxa en alta. Aquest corredor donaria màxima prioritat a la connexió entre el sistema Ter-Llobregat (ATL) i el sistema del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), hauria de ser reversible i es regularia de manera transparent, amb de compensacions ambientals i garanties territorials. El pressupost aproximat de l’actuació és d’uns 300 milions d’euros i l’execució de l’obra és de 18 mesos.
Després d'aquesta proposta, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, va rebutjar la petició de l'Observatori, insistint que es tracta "d'una proposta simplista", que oblida molts condicionants i altres usos del recurs, com l'agrícola o l'ambiental: "Un transvasament estructural d'una conca a l'altra no és la solució per abordar les necessitats hídriques de l'àrea metropolitana". "No ho acceptarem", va remarcar, tot defensant que el model de gestió del Govern ha permès resistir més de 30 mesos de sequera, més del doble el 2008. Davant estratègies com la dessalinització o les depuradores, Salvadó va insistir que "no cal un transvasament de conques per garantir l'aigua de boca a tot Catalunya" perquè existeixen unes tecnologies que donen "moltes més alternatives, més sostenibles i més sensates" per garantir aigua de qualitat i de forma "perdurable en el temps", fet que, segons ell, el transvasament "no garanteix".