El Govern tindrà un representant permanent a Palestina "per reforçar el suport a la reconstrucció del país". Ho ha anunciat aquest dilluns al vespre la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea en funcions, Meritxell Serret, que ha avançat que aquesta iniciativa ha d'enfortir la cooperació, l'ajut humanitari i la defensa dels drets humans. L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) crearà la plaça les pròximes setmanes i farà un concurs de selecció per escollir qui l'ocuparà. En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquesta figura ja existeix en territoris com el Marroc, Moçambic i, ben aviat, també hi serà a Colòmbia. És per això que "l'impacte de la guerra i les vulneracions de drets humans justifiquen que també estigui a Palestina", ha argumentat.

Serret ha insistit que "la solució del conflicte passa també per la diplomàcia i el reconeixement de Palestina" i ha celebrat que dimarts el govern espanyol reconegui l'oficialitat de l'estat palestí. "Palestina és un país prioritari per a Catalunya, com ho demostra l'aportació enguany d'1,6 milions d'euros a les agències de Nacions Unides que treballen sobre el terreny", ha manifestat la consellera.

Serret denuncia que Israel ha passat "totes les línies vermelles"

La consellera ha denunciat que el govern de Netanyahu ha passat "totes les línies vermelles" vulnerant el dret internacional humanitari i atacant una zona suposadament segura, la Franja de Gaza. "És injustificable aquesta ofensiva indiscriminada contra la població civil", ha criticat, i ha demanat un "front comú" per exigir a Israel que compleixi les resolucions internacionals. 

Concentració propalestina davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona

Nova protesta propalestina als carrers de Barcelona. Centenars de manifestants s'han reunit aquest dilluns a la tarda davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona, al passeig de Gràcia, per mostrar el seu rebuig als atacs d'Israel. La mobilització, organitzada per una coalició d'entitats de la societat civil catalana, s'ha dut a terme de manera pacífica sota el lema Prou complicitat amb Israel. Els manifestants han exigit als governs català i espanyol trencar lligams amb l'executiu de Netanyahu.

Durant l'acte, s'ha desplegat una bandera de grans dimensions i s'han sentit consignes com "Israel assassina, Europa patrocina", "Israel assassí del poble palestí", "Des del riu fins al mar, Palestina avançarà" "Boicot a Israel", "Palestina lliure" o "No és una guerra, és un genocidi". Entre els assistents hi havia el cap de llista dels Comuns a les eleccions europees del 9 de juny, Jaume Asens, i l'exalcaldessa de Barcelona i actual líder de Barcelona en Comú, Ada Colau. Un dispositiu policial format per quatre furgonetes dels Mossos d'Esquadra han blindat la seu de la UE durant la protesta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!