El Govern rebutja de ple la proposta de Junts per Catalunya d'atorgar incentius fiscals a les empreses catalanes que van traslladar la seva seu social després de l'1-O i que ara vulguin tornar, a més de sancionar aquelles que no ho facin. Per a l'executiu, plantejar aquesta mesura suposa un "greuge" per a les empreses que van decidir quedar-se. A més, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assenyalat que "la gran majoria" no van traslladar les seves seus socials i, per tant, suposaria una "penalització" per a ells. Per tot plegat, Plaja ha instat els juntaires a "no fer massa gesticulacions" pels decrets del govern espanyol —la formació de Jordi Turull i Laura Borràs ha anunciat el seu vot en contra, fet que fa trontollar la majoria que necessita Sánchez per tirar-los endavant—, ja que són "necessaris" per a Catalunya.

L'executiu defensa aprovar aquestes mesures de l'executiu central perquè inclouen, entre altres, el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital per a Catalunya. En paral·lel, Patrícia Plaja ha explicat que els serveis jurídics del Govern han "examinat minuciosament i amb deteniment" els decrets i descarten que hi hagi "invasió competencial", com denuncia Junts per Catalunya. De fet, els juntaires també han alertat d'un dels punts dels decrets, que modifica la llei d'enjudiciament civil: es tracta de l'article 43 bis que, a parer d'aquesta formació, podria torpedinar l'aplicació de la llei d'amnistia. Aquest és un aspecte que des de l'executiu neguen i tenen clar que, malgrat tot, l'amnistia "serà una realitat aquest 2024". Plaja ha afegit sobre la possibilitat que es suspengués l'aplicació de l'amnistia si s'eleven qüestions prejudicials al TJUE que "no suposa res diferent del que s'ha anat fent" i que la llei compta amb una "seguretat jurídica important".

 

El Govern alerta que l'entrada de l'emergència per sequera es produirà "molt probablement" aquest gener

Sobre la sequera, Patrícia Plaja ha recalcat que es tracta de la "més greu, per durada, intensitat i abast de la població" des del 1915. La portaveu del Govern ha indicat que Catalunya viu una "situació crítica" i ha insistit en el missatge del conseller d'Acció Climàtica: "Si no es compleixen les previsions més optimistes, entrarem en fase d'emergència, i molt probablement serà aquest mes de gener quan el nivell d'embassaments baixi del 16%".

D'altra banda, la consellera de Territori, Ester Capella, es reunirà aquesta setmana amb dos ministres del govern espanyol. Aquest dimecres, a les 17:30 hores, es trobarà amb el titular del Ministeri de Transports i Mobilitat, Óscar Puente. Entre les carpetes que s'hi abordaran, hi ha "l'avenç" del traspàs de Rodalies i diverses encomanes de gestió, la B-40 o la posada en marxa d'una comissió per parlar de la "modernització" de l'aeroport del Prat. El dijous, a les 10 del matí, Capella es reunirà amb Isabel Rodríguez, responsable d'Habitatge i Agenda Urbana. A la trobada, la consellera li vol traslladar que el Ministeri publiqui la declaració d'àrees tensades i l'índex de referència d'habitatge català.

Llum verda al projecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària

La portaveu, Patrícia Plaja, ha comparegut conjuntament amb els consellers de Salut i Drets Socials, Manel Balcells i Carles Campuzano. Ambdós han anunciat que aquest dimarts s'ha aprovat el projecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària, una mesura que fa anys que es treballa. A grans trets, es crea per coordinar els departaments i actors que intervenen en aquesta atenció integrada i que en gestioni els recursos. Segons han explicat els consellers, la prioritat de la mateixa serà "la cura i l'atenció de les persones en l'entorn domiciliari i comunitari" perquè "puguin desenvolupar, durant el màxim de temps possible, el seu projecte de vida a casa". Ara, haurà de passar pel Parlament perquè pugui ser aprovada de manera definitiva. Campuzano s'ha mostrat confiat que la llei reunirà "el màxim consens possible".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!