ERC negocia investir el socialista Salvador Illa quan encara estan pendents de compliment els compromisos que va tancar amb el PSOE el passat mes de novembre per investir Pedro Sánchez. En aquest context, l'executiu de Sánchez ha activat alguns acords per impedir que els temes pendents bloquegin la investidura del líder del PSC. Però no tots. Les conselleres en funcions d'Economia, Natàlia Mas, i de Política Territorial, Ester Capella, han anunciat un altre cop acords sobre Rodalies, Recerca i beques universitàries. Per contra, la consellera d'Economia ha admès que no s'ha avançat en la condonació d'un 20% del deute de la Generalitat té amb l'Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que equival a 15.000 milions d'euros i que va ser un dels pactes estrella per a la investidura de Sánchez. Sobre aquest tema ha reconegut que només tindran un compromís sobre el calendari.

La comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Generalitat-Estat s'ha reunit aquest migdia a Barcelona. El govern espanyol ha enviat una delegació de nivell mig i davant les dues conselleres s'han assegut dos secretari d'Estat, Jesús Gascón, de Política Territorial, i Arcadi España, d'Hisenda. Amb tot Natàlia Garriga ha mostrat una valoració positiva de la reunió i ha assegurat que garanteix el compliment del pacte tancat el novembre amb el PSOE en tres àmbits: un relatiu als recursos associats a traspàs i millores de Rodaliesun fons anual de 150 milions d'euros per investigació i recerca; i, en tercer lloc, el traspàs de la gestió de beques universitàries.

Natàlia Mas ha tret pit davant els acords aconseguits, ha assegurat que "no es pot plantejar una nova negociació sense el compliment dels acords previst". Però alhora ha admès que la condonació del 20% del deute que la Generalitat amb el FLA, i que equivaldrien a 15.000 milions d'euros, no anirà més enllà d'un compromís per calendaritzar-ho, el que ha descrit com "una garantia en què les qüestions es materialitzaran en els propers mesos".

1.520 milions

En total, els acords que avui ha anunciat el Govern estarien valorats en 1.520 milions d'euros. D'aquests, el capítol referent a Rodalies es xifraria en 1.058 milions que l'Estat haurà de transferir a la Generalitat en en els propers tres anys. Aquests diners corresponen a inversions que ha hagut de fer la Generalitat per cobrir els dèficits del servei i que l'Estat no havia volgut cobrir. A partir d'ara, l'Estat haurà de donar els diners a la Generalitat perquè pagui a l'operadora. Capella ha assegurat que els acords signats avui mostren l'aposta del Govern pel tren i la descarbonització 

La consellera ha admès que aquests acords eren imprescindibles per seguir negociant amb el PSC per la investidura de Salvador Illa, però també ha reconegut que no són suficients.

Precisament els negociadors d'ERC han publicat aquest dilluns un article a La Vanguardia per explicar que la proposta d'un consorci que planteja el govern de l'Estat i que estava continguda a l'Estatut d'Autonomia del 2010, no és suficient per tancar un pacte amb els socialistes catalans.

A la reunió d'avui tampoc no s'han anunciat avenços en altres capítols també pactats sobre serveis penitenciaris i òrgans judicials, tampoc no s'ha anunciat cap concreció.