La Generalitat ha constituït aquest divendres el Grup de Treball per a la garantia del Dret a l'Habitatge. El que es desprèn d'aquesta primera reunió, a la que hi han assistit diversos consellers, és que l'Executiu insta el govern espanyol a ampliar la moratòria contra els desnonaments de llars vulnerables sense alternativa residencial. Per al Govern, cal prorrogar-la "com a mínim fins a finals d'any" per evitar una "allau d'execucions de llançaments".

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, és qui ha presidit la reunió interdepartamental d'aquest divendres. També han participat en la trobada el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; i el secretari general de la Vicepresidència, Ricard Font. En una compareixença posterior a la reunió, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que l'objectiu d'aquest grup de treball és "minimitzar les conseqüències que pateixen les persones que no tenen els recursos necessaris per accedir a l'habitatge".

Els eixos del Grup de Treball pel Dret a l'Habitatge

Un dels compromisos del nou Govern era la creació d'un òrgan col·legiat i transversal entre els diferents departaments de la Generalitat per garantir el dret a l'habitatge. En menys de dues setmanes des de la seva presa de possessió, el Govern posava en marxa el Grup de Treball per a la garantia del Dret a l'Habitatge.

La finalitat és "establir accions i mecanismes per lluitar de forma efectiva contra les situacions que vulneren el dret a l'habitatge". Aquest divendres, en la seva primera reunió, s'ha acordat "la metodologia" que seguirà el grup de treball i, segons ha anunciat Patrícia Plaja, "s'ha concretat que s'abordarà la creació d'un protocol únic interdepartamental que vetlli pels més desafavorits".

reunión grupo trabajo vivienda generalitat

Imatge: Fotografia de la primera reunió del grup de treball pel dret a l'habitatge a la Sala Torres García del Palau de la Generalitat. Generalitat de Catalunya.

Una altra de les reivindicacions és que "la via judicial per a l'execució dels llançaments no ha de ser la prioritària, sinó la via de la mediació" i, en aquest sentit, el Govern reclama poder accedir als expedients de persones que es troben en una situació vulnerable per poder "actuar molt abans i garantir el dret a una llar digne". Es volen evitar casos com l'home que es va suïcidar abans de ser desnonat al barri de Sants a mitjans de juny.

En la trobada d'aquest divendres han participat de forma excepcional els titulars dels departaments implicats, però la previsió és que cadascuna de les cinc conselleries implicades (Presidència, Vicepresidència, Interior, Justícia i Drets Socials) nomeni dos vocals amb rang orgànic de director general. El secretari del grup de treball serà un funcionari del Departament de Presidència.

D'altra banda, una de les carpetes del grup de treball és el paper dels Mossos en els desnonaments. Tot i això, en la compareixença posterior a aquesta reunió, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que aquest divendres "no s'ha parlat de si els antiavalots han de ser-hi als desnonaments" i ha volgut remarcar que "quan els Mossos actuen com a policia judicial, segueixen les indicacions de la justícia".

L'acord de Govern ERC-Junts

El document que recull el pacte de Govern entre ERC i Junts estableix que ambdós partits es comprometen a apujar el pressupost d'habitatge "fins a 1.000 milions d'euros". Algunes mesures que es concretaven són els ajuts al pagament del lloguer per a persones en situació d'exclusió residencial, "evitar per llei els desnonaments de les famílies vulnerables", "modificar el protocol de llançaments judicials" o "treballar per alternatives residencials", com recuperar el decret que obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social davant qualsevol intent de desnonament.

D'altra banda, les dues formacions van establir al decret d'estructura del Govern que les competències d'Habitatge es traspassaven de la Vicepresidència i Conselleria de Polítiques Digitals i Territori a la Conselleria de Drets Socials. Puigneró, vicepresident de la Generalitat, va defensar que "l'habitatge és un dret social i, per tant, ho ha de liderar el Departament de Drets Socials".

 

Imatge principal: Panoràmica de la ciutat de Barcelona. Europa Press.