El Govern vol acabar amb la cita prèvia obligatòria en la relació dels ciutadans amb els serveis públics. El conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha anunciat que en menys d'un any -la previsió és fer-ho en nou mesos- el Govern aprovarà una norma amb rang de llei que impedirà que la cita prèvia sigui l'únic sistema perquè els ciutadans es relacionin amb els serveis públics. El conseller, que recorda que aquest era el sistema habitual abans de la pandèmia del Covid, no preveu augmentar la plantilla de funcionaris per fer front a aquest canvi. "Si era possible atendre abans de la pandèmia, ha de ser possible fer-ho després", argumenta.  La norma no només obligarà l'administració de la Generalitat, sinó també els ajuntaments i diputacions.

El conseller, que ha presentat un conjunt de mesures que el Consell Executiu aprovarà a la reunió d'aquest dimarts per a la modernització dels serveis públics, ha advertit que "el país necessita donar un pas decidit cap a una millora de l'atenció als ciutadans". Entre les mesures que ha anunciat, hi ha també propostes per a la professionalització dels alts càrrecs de l'administració o la creació de pràctiques remunerades per atraure a l'administració talent jove.

Pel que fa la cita prèvia obligatòria, que ha assenyalat que encara s'utilitza en serveis vinculats a la seguretat o en alguna entitat o consorci públic, ha advertit que un cop s'aprovi la norma "qualsevol ciutadà sigui d'on sigui ha de poder dirigir-se als serveis públics sense necessitat cita prèvia". Aquesta mesura no vol dir que s'elimini la cita prèvia, sinó que s'ha de crear un model híbrid, però ha de permetre que els ciutadans es dirigeixin a aquests serveis sense cita prèvia.

Dalmau ha recordat que un dels primers encàrrecs que ha rebut del president de la Generalitat, Salvador Illa, es la transformació dels serveis públics. 

Entre les prioritats que s'ha marcat el Govern en aquesta reforma hi ha la necessitat d'una simplificació normativa dels processos per alliberar els serveis públics d'un certa cotilla i fer-los més àgils; la consolidació de l'ocupació pública de qualitat; recuperar el prestigi del sector públic, o la professionalització del servei. Dalmau ha advertit que després d'anys avaluant el funcionament de l'administració ara ha arribat el moment d'implementar el canvi, per la qual cosa s'ha creat una comissió d'experts, presidida per Carles Ramió, que s'encarregarà de plantejar l'estratègia que cal desenvolupar amb propostes concretes que s'haurien d'aplicar en els propers dotze mesos.

Mesures d'urgència

El conseller ha assenyalat "mesures d'urgència", com el pla de xoc per atraure gent jove al sector públic, amb la posada en marxa d'un programa de pràctiques professionals, amb 2000 places de beques remunerades per desenvolupar experiència professional al sector públic. L'objectiu és atraure els millors estudiants de universitat i formació professional amb un programa de captació de talent jove.

Dins d'aquesta voluntat d'atraure talent i prestigiar l'administració, ha assenyalat la necessitat d'impulsar la professionalització. La intenció és atraure els millor professionals, independentment d'on hagin treballat, i imposar un "llistó d'excel·lència" per als alts càrrecs, amb un marc regulador que fixi els processos de selecció de directors generals i responsables d'empreses públiquesi obrir alguns d'aquests alts càrrecs a processos concursals, per tal que els canvis de govern no comporti el seu relleu.

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!