El Govern vol acabar amb la cita prèvia obligatòria en la relació dels ciutadans amb els serveis públics. El conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha anunciat que en menys d'un any -la previsió és fer-ho en nou mesos- el Govern aprovarà una norma amb rang de llei que impedirà que la cita prèvia sigui l'únic sistema perquè els ciutadans es relacionin amb els serveis públics. El conseller, que recorda que aquest era el sistema habitual abans de la pandèmia del Covid, no preveu augmentar la plantilla de funcionaris per fer front a aquest canvi. "Si era possible atendre abans de la pandèmia, ha de ser possible fer-ho després", argumenta.  La norma no només obligarà l'administració de la Generalitat, sinó també els ajuntaments i diputacions.

El conseller, que ha presentat un conjunt de mesures que el Consell Executiu aprovarà a la reunió d'aquest dimarts per a la modernització dels serveis públics, ha advertit que "el país necessita donar un pas decidit cap a una millora de l'atenció als ciutadans". Entre les mesures que ha anunciat, hi ha també propostes per a la professionalització dels alts càrrecs de l'administració o la creació de pràctiques remunerades per atraure a l'administració talent jove.

Pel que fa a l'acabament de la cita prèvia obligatòria, que ha assenyalat que encara s'utilitza en serveis vinculats a la seguretat o en alguna entitat o consorci públic, ha advertit que un cop s'aprovi la norma, que es posarà en marxa amb la llei d'acompanyament als pressupostos, "qualsevol ciutadà sigui d'on sigui ha de poder dirigir-se als serveis públics sense necessitat de cita prèvia". Aquesta mesura no vol dir que s'elimini la cita prèvia, sinó que s'ha de crear un model híbrid, però ha de permetre que els ciutadans es dirigeixin a aquests serveis sense cita prèvia.

Dalmau ha recordat que un dels primers encàrrecs que ha rebut del president de la Generalitat, Salvador Illa, es la transformació dels serveis públics. El conseller ha explicat que 77.000 treballadors de l'administració de la Generalitat tenen més de 50 anys, la qual cosa equival al 39%, i que d'aquí al 2030 es jubilaran 27.000 servidors públics, un 14%. Això implica el "repte de relleu generacional", però també una "oportunitat" per definir el perfil de treballadors públics que buscar el Govern.

Entre les prioritats que s'ha marcat el Govern en aquesta reforma hi ha la necessitat d'una simplificació normativa dels processos per alliberar els serveis públics d'un certa cotilla i fer-los més àgils; la consolidació de l'ocupació pública de qualitat; recuperar el prestigi del sector públic, o la professionalització del servei. Dalmau ha advertit que després d'anys avaluant el funcionament de l'administració ara ha arribat el moment d'implementar el canvi, per la qual cosa s'ha creat una comissió d'experts, presidida per Carles Ramió, que s'encarregarà de plantejar l'estratègia que cal desenvolupar amb propostes concretes que s'haurien d'aplicar en els propers dotze mesos.

Mesures d'urgència

El conseller ha assenyalat altres "mesures d'urgència" dins del que descriu com un pla de xoc, entre d'altres qüestions per atraure gent jove al sector públic, amb la posada en marxa d'un programa de pràctiques professionals, amb 2.000 places de beques remunerades per desenvolupar experiència professional al sector públic. L'objectiu és atraure els millors estudiants d'universitat i formació professional amb un programa de captació de talent jove.

Dins d'aquesta voluntat d'atraure talent i prestigiar l'administració, ha anunciat que també a la llei d'acompanyament dels pressupostos s'incorporarà el desenvolupament normatiu per impulsar la direcció pública professional a la Generalitat. La intenció és atraure els millor professionals, independentment d'on hagin treballat, i fer-ho per concurs. Aquesta norma imposarà un "llistó d'excel·lència" per als alts càrrecs, amb un marc regulador que fixi els processos de selecció de directors generals i responsables d'empreses públiques així com obrir alguns d'aquests alts càrrecs a processos concursals, per tal que els canvis de govern no comporti el seu relleu.

En aquesta mateixa línia de professionalització, el Govern vol revisar la forma com s'incorpora personal a l'administració, en processos que es van regular els anys 90 del segle passat i que avui, segons el conseller resulten "massa farragosos" i cal simplificar.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!