El president de la Generalitat, Salvador Illa, visitarà aquest dimecres el rei Felip VI al palau de la Zarzuela després d'anys de relació molt tensa entre el Govern i la Corona. No obstant això, el Govern assegura que la visita "s'emmarca estrictament en el marc d'una relació institucional amb el cap d'Estat i en el principi de normalitat i bona relació amb les diferents institucions que integren l'Estat i els governs autonòmics".

"No és només el fet de recuperar aquesta normalitat és que pensem que és la millor manera per fer avançar Catalunya. Aquest és l'objectiu que ens hem marcat com a Govern. Qualsevol persona que tingui una responsabilitat sap que per avançar la millor manera és tenir una bona relació institucional i utilitzar un llenguatge institucional. Aquesta serà la manera de treballar del Govern i el president Salvador Illa", ha assegurat la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque.

Govern de tothom

La portaveu ha esquivat anar més enllà quan ha estat interrogada sobre el tema en la roda de premsa posterior al Consell Executiu i ha evitat valorar el paper de la Corona o la seva intervenció després del referèndum de l'1-O ni la baixa valoració amb què, segons les enquestes del CEO, compta a Catalunya. "El Govern de Catalunya es defineix com un govern que vol ser un govern de tothom, tinguin el pensament que tinguin i valorin com valorin les diferents institucions com la del cap d'Estat", ha argumentat.

Malgrat les diferents preguntes que s'han plantejat en relació a aquest tema, la consellera no ha anat més enllà i s'ha limitat a assegurar que Illa farà "diferents visites a diferents institucions a nivell espanyol i europeu" dins de la voluntat de normalitat institucional, com a camí que l'executiu considera "més òptim". 

Carles Puigdemont

Illa, que està pendent de formalitzar la trobada institucional amb el president espanyol, Pedro Sánchez, que es troba en plena ronda de contactes amb els responsables autonòmics, també ha volgut posar l'accent en la voluntat de subratllar "continuïtat i respecte" de la institució de la Generalitat i els seus presidents, per la qual cosa ja s'ha reunit amb el president José Montilla, i aquesta setmana es reunirà amb Jordi Pujol i Artur Mas. Paneque ha argumentat que "més enllà de les diferents composicions dels successius govern hi ha un bé superior que és preservar la institució" i això és el que vol deixar clar Illa amb aquesta ronda. 

Tot i que la portaveu ha assegurat que la voluntat d'Illa és reunir-se amb tots els presidents, no ha concretat quina previsió té respecte a Carles Puigdemont, que segueix a l'exili. "Jo els puc confirmar les que estan tancades. A futur anirem donant a conèixer les que es puguin anar tancant", s'ha limitat a assegurar.