L'aplicació del 155 per suspendre l'autonomia de Catalunya o el vot del PSOE, amb PP, Vox i Ciutadans, per aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí al Parlament Europeu demostren que l'esperit "involucionista" del 23-F no només no ha desaparegut sinó que aquella "pulsió" es conserva en determinades institucions de l'Estat i dels dos principals partits espanyols, segons la consellera de Presidència, Meritxell Budó.
Tot i admetre que aquell atac involucionista contra la incipient democratització de l'Estat espanyol no va prosperar i el seu fracàs va consolidar definitivament la Transició a l'Estat espanyol i la fi del seu aïllament internacional, el Govern considera que "l'esperit involucionista que animava els colpistes no va desaparèixer i ha emergit molts cops des d'aquell moment".
"Al llarg dels darrers anys hem vist com els diferents poders de l'Estat i els dos principals partits espanyols han conservat aquella pulsió contra l'autonomia de Catalunya i contra el dret dels catalans a decidir per si mateixos", ha denunciat Budó en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern.
Votació a l'Eurocambra
En ser preguntada sobre aquest tema, la consellera ha posat com a exemple la llei mordassa, que el PSOE podia haver derogat, però també el vot dels socialistes aquesta tarda al Parlament Europeu a favor d'aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. "Aquesta és una mostra més", ha retret.
"Com a Govern lamentar que el principal partit que governa a l'Estat, que és el PSOE, quan està demanant una nova etapa de diàleg aquesta tarda al Parlament Europeu s'alineï amb PP, Vox i Cs per aixecar la immunitat dels president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí, quan a més hi ha sentències tant a Bèlgica com a Alemanya, contràries a l'extradició", ha denunciat.
Plantada a la commemoració
Per tot plegat, el Govern considera que no hi ha motiu per celebrar ni commemorar res arran dels 40 anys d'aquell cop d'Estat i Budó ha explicat que les forces polítiques que donen suport a l'executiu no participaran en cap dels actes previstos. En aquest sentit, ha volgut subratllar que la plantada no obeeix al tracte que es dona al paper del Rei emèrit o la participació de certes autoritats als actes d'avui.
"Es tracta un problema estructural, no resolt, del conflicte polític entre l'Estat i Catalunya que s'ha de solucionar des de la via política. Admetre aquest conflicte, reconèixer el dret a l'autodeterminació i aprovar una llei d'amnistia seria la veritable commemoració d'un Estat que es vol plenament democràtic", ha reclamat.