Les negociacions entre els partits per formar la nova Mesa del Parlament continuen en marxa a menys de 48 hores que se celebri la sessió constitutiva a l'Auditori de la Cambra catalana. I el PSC continua insistint en les seves aspiracions: presidir la institució.
La candidata socialista per aquest càrrec, Eva Granados, ha advertit quins serien els seus límits a l'hora de presidir el Parlament. "Si soc presidenta del Parlament català no posaré coses a l'ordre del dia que se saltin la legalitat", ha dit en una entrevista a la COPE. "És veritat que el senyor Torrent tampoc ho ha fet molt", ha reconegut tot seguit aprovant d'alguna manera la presidència del dirigent republicà que, tot i així, ha acabat querellat per les propostes aprovades com a resposta a la sentència del procés.
"Aquí portem molts anys en què hi ha molt soroll però pocs fets. Els independentistes després de l'octubre del 17 i del fracàs de la seva aposta pel suïcidi col·lectiu han fet una legislatura buida, de molt soroll, però que ni s'ha legislat", ha criticat.
Granados també ha recordat que les formacions independentistes no van aconseguir posar-se d'acord per aprovar els pressupostos i que els partits del Govern van haver de recórrer als vots dels comuns. "No va haver-hi ni majoria independentista per aprovar-los. Amb aquestes majories precàries independentistes, Catalunya està sotmesa a la decadència", ha etzibat.
Per altra banda, Granados ha confirmat la voluntat del PSC i el seu presidenciable, Salvador Illa, a presentar-se a la investidura. Tanmateix, l'actitud a l'hora de parlar d'aquest tema ja no és d'euforia, com sí ho era els primers dies després del 14-F, i el verb utilitzat ha estat el d''intentar'.
El dit a la llaga a Torrent
Aquesta aprovació de Granados a la presidència de Roger Torrent fa referència, sobretot, a dos episodis que van provocar durs retrets entre ERC i JxCat. El primer va ser la suspensió del ple d'investidura del president a l'exili, Carles Puigdemont, el mes de gener del 2018. El segon va ser la retirada de l'escó al president Quim Torra un cop va ser inhabilitat per la justícia espanyola.
Unes expectatives poc prometedores
Tot i la insistència del PSC per presidir la segona institució del país, les opcions que tenen són molt poques. Només un desacord entre les formacions independentistes obririen una porta a aquesta possibilitat. I la CUP ja ha confirmat que per ells no serà i que la seva màxima prioritat és, precisament, que els socialistes no presideixin la Cambra.