La portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, ha assegurat aquest dilluns que la reforma laboral del PP no es pot "derogar" totalment, sinó només reformar. Segons ha explicat Granados, una derogació total de la llei -el que defensa Podemos- implicaria un retorn a l'estatut dels treballadors, "que és molt menys garantista que les reformes que tenim". La socialista, doncs, ha reivindicat establir amb la reforma "un nou marc laboral", i malgrat les picabaralles, ha afirmat que "tot el govern d'Espanya està compromès" a impulsar-lo.

Granados ho ha dit en una entrevista a la Ser Catalunya, on ha restat transcendència a les discrepàncies públiques entre el PSOE i Podemos per la reforma laboral. Segons ha afirmat, les desavinences no es poden qualificar de "crisi" sinó que són "moviments normals" sobre aspectes "importants" de la reforma laboral. La socialista ha insistit que "una cosa és el soroll a través dels mitjans de comunicació" i una altra la situació real.

En aquest sentit ha recordat que les dues formacions del govern de coalició es troben immersos en una negociació "que cal abordar de manera coordinada dins del govern". "És normal que sigui la vicepresidenta Díaz qui coordini la negociació amb els agents socials, però és una reforma estructural molt important" que afecta altres ministeris, i per tant "qui millor pot coordinar és Nadia Calviño, que porta els temes econòmics al Consell de Ministres".

La pugna amb Podemos

Això xoca amb la voluntat de Podemos que sigui la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui comandi aquesta derogació. Així mateix ho ha reivindicat avui mateix el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha alertat que no toleraran que s'introdueixi la figura de Calviño per "rebaixar" el que s'ha de fer amb la reforma i que "es faci a mida de la patronal"​.

I és que tot i que Granados vulgui rebaixar la crisi del govern, cal recordar que aquest no és l'únic assumpte que divideix els socis de la Moncloa. La llei mordassa i la supressió de l'acta d'Alberto Rodríguez també han enfrontat ambdues formacions. I malgrat que Mena no ha volgut demanar la dimissió explícita de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per aquest assumpte, sí que ho ha fet l'exlíder de Podemos i exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias.

En declaracions a Rac1, Iglesias ha afirmat que Batet "hauria de dimitir per pròpia dignitat" perquè la retirada de l'escó a Alberto Rodríguez "és una barbaritat" i el jutge Manuel Marchena "se n'ha rigut". L'exvicepresident espanyol ha denunciat que el primer "abús" va ser "la condemna a Alberto sobre la base d'un muntatge policial increïble", però el que ha fet Batet a continuació "no té nom".

 

Imatge principal: la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, en una imatge d'arxiu / Foto: Eva Ercolanese