El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha negat que el presumpte gihadista d'Algesires estigués controlat — tot matisant una de les informacions d'aquest dijous. "El detingut mai ha estat en el radar per radicalització de cap cos policial, ni en Espanya ni en cap altre país", ha assegurat Marlaska en una roda de premsa celebrada després de reunir-se en privat amb el rector de La Palma i familiars del sagristà assassinat. També ha visitat la Comissaria de Policia d'Algesires i s'ha trobat amb els màxims responsables de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Policia Local.

En canvi, el ministre sí que ha reconegut que es vigilava Yasine Kanjaa per la seva situació regular i que "hi havia un expedient d'expulsió obert". "Però això té uns terminis de desenvolupament", ha afegit, sobre el motiu pel qual encara no s'havia extradit el detingut. Per la seva banda, el govern de Gibraltar ha informat aquest dijous que ells ja van expulsar el presumpte terrorista cap al Marroc l'any 2019: va ser detingut el 2 d'agost, va comparèixer davant d'un tribunal el 5 d'agost i va ser deportat el 8 d'agost.

Cap altra persona involucrada a Algesires

Grande-Marlaska ha indicat que "la investigació continua" i que, de fet, encara "està a l'inici" amb "totes les hipòtesis obertes". És d'aquesta manera com ha evitat confirmar si es tracta d'un atemptat gihadista: "S'està investigant la possibilitat que sigui un atac terrorista i també es mantenen les altres hipòtesis obertes. (...) S'haurà de valorar tot". "Entendreu que hi ha una investigació en marxa i hi ha detalls que només poden formar part d'ella", ha afegit. L'únic que ha confirmat és que "no hi ha cap altra persona involucrada en els fets". "Ara com ara no consta relació amb cap altra persona. Encara s'està investigant i analitzant les proves", ha aclarit. 

Si bé el ministre no ha volgut avançar detalls, fonts pròximes a la investigació han confirmat que s'han trobat uns llapis de memòria amb contingut gihadista a cal detingut — a qui el jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea ha relacionat amb el salafisme gihadista. Es tracta d'objectes que apuntarien a una recent radicalització de l'individu, amb contingut gihadista molt bàsic. De la mateixa manera, fonts jurídiques han confirmat que el detingut passarà dilluns a disposició de l'Audiència Nacional. Una informació que encaixa amb el que ha transmès el ministre: "Es passa a disposició judicial quan les diligències policials estan concloses, el termini màxim en cas terrorista serien cinc dies".

El sacerdot ferit rep l'alta

Finalment, el ministre ha intentat rebaixar la preocupació pel presumpte atac terrorista — fins al punt que els Mossos s'han posat en alerta. És així com ha assegurat que les autoritats espanyoles estan "en coordinació i cooperació permanent amb tots els països, ja que la prevenció és l'element essencial". "Ja tenim un nivell de protecció elevat d'alerta terrorista. Estem a nivell 4, setmanalment es revisa", ha conclòs.

El sacerdot salesià Antonio Rodríguez Lucena va ser atacat i ferit en el presumpte atemptat gihadista, però aquest dijous a la tarda ja ha rebut l'alta i es troba de nou en la seva comunitat salesiana. A conseqüència de les ferides, el sacerdot de 74 anys va haver de ser intervingut a l'hospital on s'ha quedat fins a rebre l'alta. Ell mateix va manifestar després d'estar fora de perill que "gràcies a Déu ja ha passat tot". "Estic esperant l'alta, per seguir celebrant la festa de San Juan Bosco", havia afegit. La seva comunitat ha compartit una imatge del retrobament.

En el centre de la imatge, el sacerdot ferit a Algesires després de rebre l'alta / Europa Press