El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reconegut avui que el govern espanyol paga la seguretat del rei emèrit de qui, ara per ara, es desconeix el parador, i les autoritats es neguen a desvelar on es troba.

"Ningú pot oblidar que estem parlant de qui va ser el cap de l'Estat a Espanya, amb la qual cosa la seva seguretat és una seguretat que evidentment concerneix l'Estat espanyol", ha manifestat avui Grande-Marlaska en una atenció als mitjans des d'Algèria.

El rei Joan Carles es troba en parador desconegut.

Cap detall sobre el seu parador

Tot i això, el ministre d'Interior no ha donat cap detall sobre el dispositiu de seguretat. A més, seguint els mateixos passos que la Casa Reial, el president del país, Pedro Sánchez, o altres membres de l’executiu espanyol tampoc han donat ni una pista d’on es troba Joan Carles I.

Ara just fa una setmana que la Casa Reial va donar a conèixer que el rei emèrit havia marxat del país arran de la publicació d’unes informacions que el vinculaven a una trama de corrupció per cobrar comissions a les empreses que havien construït l’Ave de la Meca.

La Casa Reial va informar que Joan Carles I havia enviat una carta al seu fill, l'actual monarca, en la qual li anunciava que marxava del país. "He decidit traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya", escrivia l'emèrit. 

En aquesta mateixa missiva, exposava que prenia aquesta decisió "davant la repercussió pública que estan generant certs esdeveniments passats de la meva vida privada", en referència a les diverses informacions que s'havien publicat a la premsa on se'l vinculava amb el possible cas de corrupció. Un cas que, ara mateix, està en mans de la fiscalia del Tribunal Suprem.

El dimarts passat es va filtrar que l’emèrit seria a la República Dominicana, una informació que més endavant va perdre pes. Després, es va dir que l’antic cap d’estat era a Abu Dhabi. Ara, però, sembla que aquest va ser una parada temporal i, actualment, se'n desconeix el parador.

Investigacions en curs

Després que el Tribunal Suprem rebutgés aplicar mesures cautelars contra Joan Carles I per evitar que fugís d’Espanya, Òmnium Cultural va presentar una petició formal davant el fiscal suís Yves Bertossa per tal que citi a declarar com a acusat el rei emèrit Joan Carles I davant les autoritats suïsses i obrin immediatament una investigació criminal contra ell.

De fet, a Ginebra ja hi ha un procediment penal obert sota el comandament del mateix Bertossa en relació amb el “presumpte blanqueig de sumes milionàries de les quals el rei emèrit espanyol en va ser beneficiari”.

En paral·lel, també la Fiscalia espanyola del Suprem té en marxa una investigació sobre Joan Carles I per les comissions de l’AVE a la Meca i Òmnium ha presentat una querella criminal contra l’emèrit davant el mateix Suprem per presumptes delictes que fan referència a la corrupció, com suborn, tràfic d’influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública i blanqueig de capitals.